İster kullanım ömrü deyin ister son kullanma tarihi! Her malzemede olduğu gibi diş kaplamasında da böyle bir tarih vardır değil mi? Arabaların, evlerin hatta insanın bile bir yaşam süresi mevcut. Peki bu diş kaplamaların ömrü ne kadar? Bu yazıda çeşitli nedenler ile uygulanmış olan diş kaplamalarının ömrü hakkında bilgi verelim. diş kaplaması ne zaman değiştirilmeli? Diş kaplamasının ömrü ne kadar?
Diş Kaplamasının Diş ile Uyumu
Kullanım süresi diş takıldıktan sonra başlamaz aslında. diş yapılmaya başlandığı anda ne kadar doğru uygulanır ise kullanım ömrü de o kadar uzun olacaktır. Doğru uygulamadan kastın ne? dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle diş şekillendirilme işleminin dikkatli ve kurallara uygun yapılması gerekir. Anatomik diş kesimi kurallarına uymak gerekir. Kapanış miktarı ve diş eti kenar uyumunu sağlayabilecek tekniklerin kullanılması gerekir.
İyi bir diş kesiminden sonra iyi bir ölçü alınması gerekir. Bu da sadece malzeme ile değil hekimin dikkat, bilgi ve deneyimini gerektirir. Diş ölçüsü teknisyene ulaştırıldığında mevcut diş eti şeklinin muhafaza edilmesi için geçici diş kaplamasının uygulanması vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Bu sayede ölçü alındığı andaki diş eti biçimi muhafaza edilir.
Dişlerin Durumu
Diş kaplamasının kullanım süresini önemli ölçüde belirleyen etkenlerden birisi kaplamanın altındaki dişin sağlığıdır. Kök ve çevre dokuların sağlıklı olması kaplama ömrünü tahmin edemeyeceğiniz kadar uzatır. Yani diş eti hastalığı oluşmamış ise ve diş kökü çevresinde kemik dokusu sağlıklı ise diş kaplamasının ömrü yirmi yılı geçebilir.
Diş Kaplamasının Değişim Zamanı
Belirtilere dikkat etmek genel sağlığımız için olduğu gibi diş sağlığımız için de önemlidir. Önceki yazılarımda diş eti kanamasından kırmızı alarm olarak bahsetmiştim. Diş kaplama değişim zamanı için de en önemli alarmlardan birisini diş etleri verir. Kanama, kızarıklık, şişlik ve ödem sorunları var ise mutlaka diş hekimine gidilmesi gerekir. Diş kaplamasından veya yanındaki dişinizden kaynaklanan bir sorun olabilir. Bunu ancak klinik muayene ve diş röntgeni ile anlamak mümkün olacaktır.
Diş Ağrısı Alarmı
Diş ağrısı da sevimsiz alarmlardan birisidir demiştik daha önce. Maalesef diş kaplamasının ömrünün dolduğunu gösteren işaretlerden birisi de diş ağrısı dır. Zaman geçirmeden ağrıyan diş için diş doktorunu arayıp randevu almalısınız. Geç kaldığınızda diş bölgenizde bir şişlik ve hatta ilaç içtiğinizde bile geçmeyen diş ağrıları ile karşılaşabilirsiniz. Diş apsesi ve diş çekimi gibi istenmeyen sonuçlar ile karşılaşmamak için rahatsızlık duyduğunuz gün diş hekimini aramanızı öneririm.
Ağız Kokusu
İşte en sevimsizinden bir işaret daha. Diş kaplamanızın artık sorun çıkarmaya başladığını gösteren önemli bir işaret de ağız kokusudur. Gidermek için ağız gargaları kullanmak veya sprey sıkmak çözüm olmayacaktır. Dişlerinizi fırçalasanız bile kısa bir süre sonra sizin veya çevrenizin hissedebileceği bir koku ortaya çıkıyor ise diş kaplamalarınızda veya dişlerinizde bir problem var demektir. Sorun büyümeden, ilerlemeden diş hekiminden randevu almalısınız.
Geç kaldığınız her gün hem çevrenizi rahatsız edersiniz hem de diş kaybına yol açabilecek kadar sorunun ilerlemesine müsaade etmiş olursunuz.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap