Dişlerin kaybı ile hastalar için hem sağlık hem estetik açıdan problemler oluşuyor. Zaman içerisinde bu sorunlar kişide önemli sindirim sistemi problemleri ve estetik görünüm problemler yaratmaktadır. Diş kaybettiğinde insanlar rahat gülemez ve konuşamaz. Çiğnemeleri de iyi bir sindirim için yeterli olmaz.
Bu problemler insanoğlu için uzun zamandır yaşamaktadır. İmplant tedavisi ile birlikte diş kaybeden hastalar için daha iyi tedavi seçenekleri mümkün olmuştur. Hareketli protez kullananlar veya bir kaç diş eksikliği olanlar için implant tedavisi hakkında Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya’dan bilgi aldık.
Sayın Kızılkaya, bize implantların kullanım alanları ile ilgili bilgi verir misiniz?
İmplantların diş kökü yerine kullanılan titanyum vidalar olduğunu biliyordu. Bu vidalar çiğneme kuvveti yüklerini taşımak üzere çene kemiği içerisine yerleştiriliyor. Kimi zaman Vidanın üzerine bir diş kaplaması, kimi zamanda üzerine bir diş protezi uygulanmaktadır. Şimdi önce protez yerine implantların kullanım şekline anlatıp daha sonra bir veya 2 dişi eksik olan hastalar için implantların üzerine uygulanan köprüler hakkında bilgi verelim.
Protez yerine implant:
Yıllar önce dişlerini kaybeden hastalar için geleneksel diş protezleri takalım kullanılmaktaydı. Ancak bu protezler gerek kullanım rahatlığı gerek çiğneme yeterliliği bakımından önemli problemler taşımaktaydı. Takılıp çıkarılan protezler nedeni ile çene kemiğinde zaman içerisinde daha fazla kayıplar yaşanmakta ve protezin kullanımı da yıllar içerisinde giderek zorlaşmaktaydı.
Günümüzde implant tedavileri sayesinde protezi takmak zorunda olan bir çok hasta için sabit işler yapılabilmektedir. Çene kemikleri sabit iş yapılmasına olanak tanımayan hastalar içinde üzeri protez uygulamaları son derece başarılı sonuçlar vermektedir. Gerek implant üzeri sahibi eşler gerekse implant üzeri takılıp çıkarılabilen dişler çiğneme estetik ve fonksiyon olarak hastanın kaybettiği İşlevleri büyük ölçüde geri verir.
Diş Eksikliğinde İmplant
Diş kaplama yerine kullanılan implantlar hakkında da bilgi alabilir miyiz?
Geçmiş yıllarda kullanılan porselen diş kaplama malzemesi ve plastik metal diş kaplama malzemeleri nedeniyle kaplama yapılan bir çok diş çektirmek zorunda kalındı .İyi yapılan ve iyi bakılan diş kaplamalarında dişleri kaybetmek söz konusu değildir. Ancak diş çekildiğinde bir şeyin önünde ve arkasında bulunan dişi kesmeye gerek kalmadan implant uygulaması mümkündür. İyi yapılan bir implant ile, iyi yapılan bir diş köprüsü nün ömrü aynıdır.
Klinik pratiğimizde eksik diş bölgesine hangi tedavinin daha uygun olduğuna ağız içi muayene ve diş röntgeni ile karar vermekteyiz. Dişlerde çörek kanal tedavisi veya hareketlilik var ise durum değerlendirilip hasta için en sağlıklı çözüm önerisi sunulmaktadır.
İmplantların Avantajları
Hiçte dişi olmayan kişiler için özellikle implant üzeri sabit köprülerle yapılan tedaviler hastanın yeniden doğması gibidir. Özgüvenini yitiren estetik ve fonksiyonunu kaybeden hasta implant tedavisi sonrasında hayata yeniden dönmüş gibi olur. İmplantlar çok sayıda diş kaybı nedeniyle hareketli protez kullanmak zorunda kalan hastalar için önemli avantajlar sağlar. İmplant üzerine yapılan diş köprülerinin doğal diş gibi. İmplantların diğer bir avantajı da eksik diş bölgesinde diğer işlere müdahale edilmeden dişsizliğin giderilmesidir.
Hareketli protez kullanan kişilerde protezin kullanımına bağlı olarak zaman içerisinde erimesi artar.
İmplant uygulaması yapıldığında ise implant vidası tıpkı bir ağacın toprağı toprağı tuttuğu gibi keneye erimesine engel olur. Bu sayede yüzden de estetik görünümünde değişiklik olmaz. İmplant tedavisi öncesinde hastanın bu işlem için uygun olup olmadığı dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Günümüzde implant yapılamayacak hasta sayısı sınırlıdır. Her yaşta uygulanan bir tedavi olan tedavisi hakkında bilgi almak sizin için hangi tür İmplantın ne kadar süre içerisinde uygulanabileceğini öğrenmek için bizi arayabilirsiniz.
Diş hekimi Sertaç kızılkaya 0 212 661 69 79
Bir Seferde Kaç Tane İmplant Yapılabilir?
Bütün dişler çekilmiş ise hasta ağzında hiç diş yoksa hastanın kemik yapısına bağlı olarak implant sayısı değişmektedir. Her çene de 16 diş olduğunu düşünürsek çekilen her diş için bir implant yaptığımızda toplam 16 implant yapmış oluruz.
Ancak çekilen her diş yerine bir implant yapılması pratikte mümkün değildir. Bildiğiniz gibi implant titanyum bir vidadır. Etrafındaki kemik dokusunun implant ile yapışması sayesinde ağızda tutulur. Dişler gibi canlı bir doku olmadığı için implant sayısı arttığında iki implant arasındaki mesafe azalır ve kemik beslenemez. Bu durumda implant kaybı ile karşı karşıya kalınır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için implantlar arasında mesafe olması gerekir.
Genel olarak tercih edilen bir implant bir boşluk bir implant bir boşluk şeklindedir. Bu sayede hem dengeli bir taşıyıcılık mümkün olur hem de implant etrafındaki kemiğin beslenebilmesi için gerekli alan açılmış olur. Her çevrede 16 diş olduğunu söylemiştik. Bu dişlerden iki tanesi 20 yaş dişleridir. Kalan 14 dişin 4 tanesi büyük azı 4 tanesi küçük azı 6 tanesi de kesici dişlerdir. Toplam 14 diş için sekiz implant planlaması yapılabilir. Bu sayı yedi implant veya altı implant olarak da uygulana bilmektedir. Bu sayede üst çene de 12 ile 14 tane diş yapılabilir.
Toplam 14 diş için sekiz implant planlaması yapılabilir
Yeterli çiğneme fonksiyonunu sağladığı gibi iyi bir estetik görünüme de kavuşmuş olur. Yani en fazla kaç implant yapılır sorusunun cevabı sekiz olarak verilebilir.
Tam Dişsiz Ağızda En Az Kaç İmplant Yapılır?
Yukarıda bütün dişleri çekilmiş hasta için yapılabilecek en fazla implant sayısına sayısına verdik. Şimdi de en az kaç implant yapabileceğimiz ile ilgili bilgi verelim. Alt çene ve üst çene de kemik yapısı farklı olduğu için önerilen implant sayıları da farklıdır.
Alt çene kemiği daha sert olması itibari ile iki implant üzerine hareketli bir protez uygulanması mümkündür. Üst çene de kemik daha yumuşak olduğu için dört implant üzerine bir hareketli protez veya ALL ON 4 planlanabilir.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap