Diş Eti Hastalığı Dünyada En Sık Görülen Hastalıktır!
Bütün dişleri ilgilendirdiği için ağızda en çok dikkat edilmesi gereken hastalıktır. Kanama ve ağız kokusu ile kendini belli eder. Diş eti kanaması ve hastalığının tedavisi mümkündür. Kesin sonuç alınır. Diş eti tedavisine geç kaldığınızda kaybetmiş olduğunuz diş eti hacmini kazanmanız pek mümkün değildir. Ancak doku nakli gibi ileri cerrahi uygulamalar ile kaybedilmiş diş eti dokusu telafi edilmeye çalışılabilir.
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya kliniğinde diş ve diş etlerinizin muayenesi yapıldıktan sonra size tedavi planı hazırlanır ve bilgilendirilirsiniz.
Diş eti iltihabı “piyore” olarak da adlandırılır. Bakteri plağı denilen mikrop tabakasının, dişler üzerinde birikmesine izin verilirse, bu tabaka içinde yaşayan bakteriler tarafından üretilen zararlı maddeler, diş etlerinde kısa sürede iltihaba yol açar.
Diş eti hastalığının bu erken dönemine ‘gingivitis‘ denir. Periodontitis ya da halk arasında bilinen adı ile ‘piyore‘ dişleri saran kemik ve diş eti dokularının iltihabıdır.
Periodontal Hastalık
Dişler ağız içinde görebildiğimiz kron kısmı ve çene içine gömülmüş ‘kök’ten oluşmuştur. Kökler kemik için de ince lifler yardımı ile tutunmaktadır. Bunun yanında çene kemiğinin iç yüzünü saran pembe diş eti’ne dişin boyun kısmına yapışır.
Diş eti iltihabı sadece gözle görülen diş etini değil, kemik dokuyu da etkileyeceğinden kontrol altına alınmayan bir diş eti rahatsızlığı sonuçta çürüksüz dişlerin sallanmasına ve çekilmesine neden olacaktır.
Diş Eti Hastalığı Risk Faktörleri
♦ Sigara içmek—Sayısız araştırma göstermiştir ki, sigara içenlerde dişeti hastalığı daha yüksek orandadır. Sigara içenler ve tütün çiğneyenlerin ağzında daha yüksek düzeyde tartar ve daha fazla doku tahrişi olur, bu nedenle de diş etleri hastalığa yakalanmaya daha çok yatkınlık gösterir. Tütün kullananlarda yalnızca kemik kaybı daha çok görülmekle kalmaz, iyileşmeleri de sigara içmeyenlere göre çok daha uzun sürer.
♦ Stres—Zor bir dönem mi geçiriyorsunuz? Stresle diş sağlığı arasında bir bağlantının var olduğunu biliyoruz. Bağışıklık sistemimiz stres altında kaldığında dişeti enfeksiyonlarına yol açan bakterilerle mücadelesi zorlaşır.
♦ Diş sağlığını ihmal etmek—Koruma her türlü hastalıkla mücadelede esas unsurdur. Diş sağlığı için de durum aynıdır. Diş hekiminden kaçmak yaşam tarzıyla ilgili bir seçimdir ve sizi ağzınız, dişleriniz ve diş etinizle bağlı hastalıklar bakımından riske sokar.
♦ Hormonlar—Hamile ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlardaki hormonal değişiklikler diş etini etkileyerek onları enfeksiyona daha yatkın hale getirir. Hamilelik sırasında diş eti kanamasından şikayetçi olan kadınların sayısı bir hayli yüksektir.
♦ İlaç tedavisi—Bazı ilaçlar diş etine etki edebilir ya da ağızda tükürük hareketini azaltarak kuruma yapabilir. Kuru ağız plak oluşumunu artırır ve diş fırçalama ve ip kullanma güçlüğü yaratır, bu da dişeti hastalıklarına kapı açar.
Error: Contact form not found.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorumlar (1)
Pingback: Ağız Kokusu Nedenleri ve Tedavisi - İmplant, Zirkonyum Diş Kaplama İstanbul- Diş Hekimi Sertaç KIZILKAYA