
Diş eti probleminin aşamaları
1) Gingivit
2) Periodontit
3) İleri periodontit
Gingivit
Gingivit, diş etinin enflamasyonu anlamına gelir. Dişlerin etrafındaki diş eti fazla kızarıp şiştiğinde ortaya çıkar. Şişen diş eti çoğunlukla diş fırçalarken kanar.
Periodontitis
Tedavi edilmezse gelişerek şiddetli gingivit veya ileri periodontite dönüşebilir. Minimum kemik kaybını içeren enflamasyon, (periodontit) diş eti çizgisi altında sürekli plak birikiminden kaynaklanır. Plak birikimi yok edilmezse tartara dönüşürek enflamasyon ve kanamada artışa neden olur. Diş eti çekilmeye başlar.
İleri Periodontitis
İleri periodontit, bakterilerin diş etinde yerleşmesi sonucu diş etinin daha fazla çekilmesi ve dişlerin gevşemesi ile oluşur. Bu, sonuç olarak diş kaybına neden olabilir. Diş çürümesine oranla, periodontit yoluyla daha fazla diş kaybı yaşanır.
Belirtiler ve Semptomlar
Sağlıklı diş eti, sağlıklı dişlere sahip olmanız için çok önemlidir. Bu nedenle, aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşmanız halinde diş hekiminize danışmalı ve önerilerine uymalısınız.
Dişlerinizi fırçalarken diş etinde kanama
Diş etinde şişme, çekilme veya kanama
Koyu kırmızı renkli diş eti
Yiyecek veya içecek tüketirken diş etinde sızlama veya hassaslık
Aşırı tartar veya plak
Sürekli kötü ağız kokusu
Dikkat edilecek ana belirtiler şunlardır:
1) Dişlerinizi fırçaladığınızda veya diş ipi kullandığınızda herhangi bir kan izi: Sağlıklı diş eti,kanamamalı ve acımamalıdır.
2) Diş etinin çekilmesi: Diş eti çizgisinin dişin daha fazlasını açığa çıkaracak şekilde geriye gitmesi.
Dişlerinizle veya diş etlerinizle ilgili herhangi bir sorun tespit ederseniz diş hekiminizi ziyaret edin.