- Yaşlanma
- Yanlış diş fırçalama. Diş fırçasının fırçalama esnasında dişetlerine aşırı baskı ile tatbiki veya Özellikle aynı yönde devamlı fırçalama sonucu dişeti çekilmesi oluşabilir. Böyle hastalarda ağız hijyeni çok iyidir. Bakteri plaklarına rastlanmaz. Fakat dişeti çekilmesi görülür. Dişeti kenarlarının çok ince olduğu veya dişeti kenarı altındaki alveol kemiği kenarlarının dışa doğru çok çıkıntılı olduğu ağızlarda daha çok rastlanır. Bu dişeti çekilmesine dişeti abrazyonu adı da verilir.
- Diş arkı üzerindeki diş veya dişlerin ark dışında yer almaları. Kemik içerisindeki diş kökünün alveol kemiği ile yaptığı açı veya mezio-distal yöndeki diş kuronunun meyli, dişlerdeki rotasyon gibi durumlar dişeti çekilmesine neden olurlar. Böyle durumlarda alveol kemiği incelir ve boyundan kaybeder. Sert gıdaların çiğneme baskıları ve diş fırçalama, altında kemik tarafından desteklenmeyen dişetinin apikal yöne çekilmesine neden olur. Genellikle, kanin dişlerinin dudak yüzlerinde görülen dişeti çekilmesinin sebebi yukarıdaki açıklamayla anlaşılabilir .
Halbuki, çoğunlukla üst azı dişlerinin damak veya yanak yüzlerinde görülen dişeti çekilmelerinde diş köklerinin kemik ile yaptığı açı sonucu oluşan kemik erimesi dişeti çekilmesinden sorumludur.
DİŞETİ HASTALIKLARI VE TEDAVİLERİ
Yüksek bir kuron sonucu meydana gelen dişeti çekilmesi. Yüksek yapılmış kuron veya dolgulu dişler veya bunların karşısındaki dişlerin çevrelerinde dişeti çekilmelerine rastlanmıştır .
Oklüzal travmanın dişetlerinde çekilme meydana getirdiği kabul edilmektedir. Ancak, burada iltihabı oluşturan diğer etkenlerin de rolü düşünülmelidir. Bruksizmde bütün dişlerin etrafındaki dişetlerinde az veya çok dişeti çekilmelerine rastlanabilmektedir.
Adale bağlantıları ve frenulumlarm dişeti kenarına yakın olmaları da dişeti çekilmelerini artıran bir etken olarak kabul edilebilir.
Dişler arasına gereksiz yere kürdan, toplu iğne veya üçgen şeklinde lastik uç gibi maddelerin devamlı olarak sokulmaları yerel dişeti papil çekilmelerine neden olur.
Dişeti çekilmelerinin sonucunda klinik bakımdan önemli durumlar ortaya çıkabilir. Dişeti çekilmesiyle diş kökleri açıkta kalır ve çürüğe karşı üzerinde mine bulunmayan diş kökü daha müsait hale gelir.
Sement dokusunun aşmasıyla kök dentini açığa çıkar ve dişeti çekilmesinin olduğu bu kısımda diş, temas ile veya soğuk ve sıcağa çok duyarlı olur.
Bazı durumlarda diş pulpasında hiperemiyle şiddetli ağrılar ve pulpa iltihapları da meydana gelebilir.
Dişeti papillerinin çekilmesiyle diş araları bakteri ve gıda parçacıklarının toplanmasına çok uygun bir hale gelir.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap