Diş temizletme

Dişler üzerinde biriken bakteri plağı uzun süre temizlenmediği durumda daha sert bir tabaka olan diş taşına dönüşür. Diş taşı olarak adlandırılan bu tabaka zamanla diş etinde enfeksiyona yol açar ve bu enfeksiyon dişleri çene kemiğine bağlayan periodontal dokulara ilerler. Diş etlerinde oluşan bu enfeksiyon tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Tedavide ilk aşama etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Dişeti hastalığına sebep olan diştaşları diş hekiminin yapacağı temizleme sayesinde dişler üzerinden kolayca uzaklaştırılır. Toplumda yaygın olarak bilinen yanlış bir düşünce diş taşı temizliği nin dişleri bozduğu ve sürekli temizleme ihtiyacı yarattığıdır. Bilinenin tam tersi bir şekilde diş taşı temizliği ile dişlerin üzerindeki birikintiler uzaklaştırılır ve bu yüzeyde pürüzsüz bir alan oluuşacağı için diş taşı birikimi daha zor olacaktır.

Bbütün dünyada uygulanan diş taşı temizliği nin dişlerinize hiçbir zararı yoktur. Tam aksine zamanında temizletme yapılmadığı durumlarda dişlerinizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Diş taşı temizliği uygun cihazlar ve tecrübeli diş hekimleri tarafından yapıldığında ağrılı bir işlem değildir. İşlem titreşimli ultrasonik cihazlar ile yapılır, dişler ile diş eti kenarında oluşan diş taşları temizlenir. Temizleme sırasındaki hassasiyetin miktarına göre sprey veya lokal anestezi kullanılarak uyuşturma sağlamak mümkündür. Dişlerin altı ayda bir periyodik kontrolleri ve gerekli olduğu zamanlarda da temizlikleri yapılmalıdır. Diş eti çekilmesi olduğu durumlarda açıkta bulunan kök yüzeyinin soğuk sıcak hassasiyeti yapması normaldir. İlerlemiş diş eti hastalığı sonucunda dişin çevresinde doku kaybı oluşur. Bu nedenle diş taşlarının fazla birikmesine imkan vermemek gerekir.  Zamanında diş temizleme yapılması tavsiye edilir. Bu sayede ileride oluşabilecek ve diş kaybı ile neticelenecek diş eti hastalıklarından korunmak mümkün olmaktadır. Diş eti hastalığı ile ilgili öğrenmek istediğiniz veya sormak istediğiniz konular için Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya 02129093748 numaralı telefondan ulaabilirsiniz.

Diş taşı temizliği yaptırarak diş eti kanamasını tedavi ettirebilir miyim? Ağız kokusu ile diş taşının ilişkisi varmıdır?

Diş taşı temizliği yaptırarak birçok diş eti hastalığının ve diş çürüklerinin önlemini almış olursunuz. En önemlisi ağız kokusunu diş taşı temizliği ile büyük oranda önlenebilmesidir. Diş taşı yani tartar oluşumu hissettiğinizde mutlaka diş hekiminizi arayınız. Diş eti hastalığı kalp ve solunum yolu hastaları için bir risk faktörüdür.

Diş Taşı temizliği ve dişteti hastalığı tedavisi
Diş Taşı temizliği ve dişteti hastalığı tedavisi

Diş eti hastalığınız varsa, dişlerinizi fırçalamak ve ip kullanmak, çiğnemek ya da dişlerinize basınç uygulayan herhangi bir eylemde bulunmak vücudunuza zararlı bakterileri gönderme riskine yol açar.

Diş eti hastalığından kaynaklanan enfeksiyonlar vücuttaki kan şekerini yükseltir, bu da şeker hastaları için ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Diş eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Diş eti iltihabının ilk belirtisi diş etindeki kanamalardır. Diş etlerinde renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Diş eti iltihabının neden olduğu diş kayıpları, çürüklerin neden olduğu diş kayıplarından çok daha fazladır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki , Sağlıklı diş eti açık pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak – pütürlü bir görünümü vardır.

Diş eti çekilmesi Tedavisi

Diş eti atrofisinin sonucunda ortaya çıkan problemlerin tedavisinde 3 yöntem uygulanabilir:
  1. Diş dokusu üzerinde meydana gelen defektin tamiri.
  2. Diş duyarlılığının tedavisi
  3. Çekilen dişeti dokusunun yerine getirilmesi.
Genellikle, diş eti çekilmesinin olduğu yerde iltihap vardır. Fakat, bazı durumlarda çekilmiş diş eti kenarı tam olarak sıhhatli de olabilir.
Diş eti çekilmesi diş arkından daha dışta kalmış bir dişte olduğu gibi, tek bir dişi ilgilendirebilir. Bir gurup diş çevresinde görülebilir veya ağızda bulunan bütün dişler etrafında diş eti çekilmesi vardır.
Diş eti çekilmesi yaşlanma ile meydana gelebilir. Buna fizyolojik diş eti çekilmesi adı verilir. Anormal durumlarda ve bir hastalık sonucu olursa patolojik diş eti çekilmesi görülür.
Çocuklarda diş eti çekilmesine çok ender rastlanırken 50 yaşın üzerindeki şahısların hemen hemen hepsinde diş eti çekilmesi tespit edilmiştir.
Rate post

Rate post
Önceki YazıBonding Diş Uygulaması
Sonraki YazıDOLGULAR
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap