Diş Gıcırdatma (Bruksizm) giderek artan bir şikayet olarak karşımızda. Dişleri olması gerekenden fazla miktarda birbirine değdirme, sıkma ve gıcırdatma ile diş yüzeylerinde ve köke yakın bölgelerde aşınmalar ile kendini belli eder. Bu bakımdan diş hekimi olarak bizler diş muayenesi yaptığımızda diş sıkanları tespit edebilmekteyiz.
Geceleri ortaya çıkar. Diş gıcırdatmanın en önemli sebebinin psikolojik olduğu bildirilmektedir. Sebebi ne olursa olsun diş sağlığına zarar vereceği aşikardır. Ayrıca diş gıcırdatma temporomandibular eklem bozuklukluklarına, baş ve yüz ağrılarına yol açmaktadır. Geleneksel olarak bugüne dek var olan tedavi yaklaşımları ağız içi bazlı uygulamalardır.
Diş gıcırdatmanın en önemli sebebinin psikolojik olduğu bildirilmektedir.
Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Tedavisi:
Diş gıcırdatma olarak bilinen BRUKSİZM’de sinir bloke edilerek 4-6 ay süreyle kas gücünde azaltma yapan ilaçlardan faydalanılabilir. Diş gıcırdatma tedavisine küçük dozla başlanılıp, yavaş yavaş doz yükseltilmelidir. Kullanılan ilaçların buradaki vazifesi, kasların kasılmasını ve istemsiz hareketlerini durdurup kas rahatlaması yaratmaktır. Bu gevşeme üç aya kadar sürer. Üç aydan sonra kas azaltılan fonksiyonunu yeniden kazanacaktır.
Diş sıkmayı durdurmak için kullanılan ilaçlar motor sinirlerin uçlarındaki sinir kas bileşkesinde etken mediyatörlerin çıkışını durdurarak yapmaktadır. Bu etkisini presinaptik membranda ileti vezikülleri için gerekli olan proteinlerine karşı yaptığı etkiyle gerçekleştirmektedir. Burada hareketi sağlayan mediyatörün görevi kasın motor plağını depolarize ederek kasın kasılmasını sağlamaktır. Bu sebeple kullanılan ilaçlar kasın kontraksiyon yoğunluğunu azaltarak, veya kullanılan doza bağlı olarak kasın kasılmasını tümden durdurarak çene ekleminin hareketini engelleyecektir.
Çene eklem problemleri; boyun ve baş ağrıları, yüz ağrıları, eklem sesi, kulak etrafı ağrıları gibi pek çok problemin sebebi olarak gözükmektedir. Tek başına bruksizm ve psikomotor aktivite alışkanlıkları da temporomandibular eklem problemlerine yol açabilmektedir. Çiğneme veya ısırma için gerekli olan güç kaybedilmeden aşırı kuvvetlerin uygulanmasını engelleyecek dozda ilaç uygulanması ile ciddi oranda başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Uygun dozda ilaç zerki çiğneme ve yutkunmayı bozmadan rahatlamayı sağlayacaktır.
Gülerken diş etlerinin görülmesi olarak biline Gummy Smile pek çok insanın büyük rahatsızlığıdır. Genelde üst dudak kaslarının özellikle levator labii superioris aleque nasi kasının fazla kasılmasından kaynaklı ortaya çıkan bir problemdir. İlaç uygulanarak üst dudak kaslarının hafifçe aşağıya düşmesi sağlanır. Bu sayede gülerken damakların aşırı görünmesi engellenmiş olacaktır. Yüksek beklenti içerisine girmeden uygulanan ilaç ile diş eti gülümsemesi tedavisi tatmin edici sonuçlar vermektedir.
İmplant Ve Diş Sıkma Gıcırdatma
İmplant malzemesi 3-4 mm çapında titanyum malzemeden yapılır. İç içe geçen vida sisteminde çiğneme sırasında gelen kuvvetler karşılanabilmektedir. Ancak diş sıkma ve gıcırdatma ile sürekli ve aşırı şiddette alınan kuvvet implant vidalarında hatta bazen gövdelerinde kırılmalara yol açabilmektedir. İmplant yapılmadan önce hastanın diş sıkma gıcırdatma problemi olup olmadığı sorulur ve diş sıkan gıcırdatan hastalar için implant önerilmez. İlk olarak sıkma tedavisi uygulanır ve daha sonra implant uygulanmalıdır. İmplant hastaları için ilaç uygulaması kırılmaları engellemek ve implant ömrünü uzatmak için gerekli olmaktadır.
Diş Sıkma Tedavisi Kalıcılığı Ne Kadar?
Diş etleri problemlerinde de tıpkı yüzdeki kullanımlarında olduğu gibi kalıcılık 4 -6 ay gibidir. Kişiden kişiye süre farklı olabilse de sonuç olarak zaman içerisinde etkinin azalarak kaybolacağı bilinmelidir. Tekrar dozları ile sorun devam ettiği müddetçe uygulanabilmek ile birlikte yapılan son bilimsel çalışmalarda 2 yıl uygulama sonrası artık kişide diş sıkma gıcırdatma alışkanlığının kalıcı olarak ortadan kalktığı rapor edilmektedir.
Diş sıkma tedavisinde ilaç kullanımında ideal kabul edilen yöntem, uygulamaya düşük dozla başlamaktır. Zaman içerisinde (4-6 ay) tekrar edilen seanslarda, dozu artırarak tam doza ulaşmak, yapılacak en uygun işlem şekli olacaktır. Bir kez uygulama yapıldıktan sonra en az üç ay ara vermek, ilaca direnç gelişmemesi için en önemli hususlardan biridir.
Diş Gıcırdatma Tedavisi Kimlere Uygulanmaz
- Psikolojik problemi olanlar, huzursuz ve gerçekçi olamayanlara
- Yaşamları için yüz ve mimik hareketleri yapmak zorunda olan aktör, şarkıcı, müzisyen ya da medyatik insanlara
- Nöromüsküler bir hastalığı olanlara (myastenia gravis, Eaton-Lambert sendromu gibi)
- Allerjik olanlara allerji yapan ürünler var ise hekiminize bilgi vermelisiniz.
- Nörosküler geçişi etkileyecek etkiyi arttıracak ciddi ilaç kullanımı olanlara ( ilaçlar sorgulanmalıdır)
- Hamile ya da süt verenlere uygulanmaz.
Uygulamalarda Ortaya Çıkabilecek Yan Etkiler:
Yapım yerinde yanma, ödem (şişlik), eritem lokalize ve kısa sürede geçici yan etkilerdir. Ağız etrafı uygulamalarda karşılaşılabilecek yan etkiler fasiyal sinir paralizisi, enjeksiyon yerinde ağrı, nezleye benzer semptomlar, hedeflenmeyen kaslarda kas zayıflıkları, yutkunma güçlüğü ve hematomdur. Bu komplikasyonlar da geçici olup bir kaç haftada son bulacaktır.
Diş Sıkma Gıcırdatma İçin İlaç Uygulama Fiyatı
İşlemin ne amaçla uygulandığını anlamak, tekrar dozları gerekeceğini bilmek ve yüksek beklentilere girmeden diş sıkma için ilaç ile tedavisi uygulanabilmektedir. Yaklaşık 2 ile 4 hafta içerisinde kaslarda rahatlama oluşur ve 6 aya kadar süren bir rahatlama söz konusudur.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap