Ön dişin sallanması karşısında hastaya önerilebilecek kestirme bir yol yok maalesef. Öncelikle dişin sallanmasına neden olan unsurun doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Diş sıkma, diş eti hastalığı, eğri dişler, hatalı kapanış gibi faktörler araştırılır. Tespit edilen duruma göre diş eti iltihabı, kemik kaybı, travma gibi farklı sebeplere farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Örneğin diş apsesi olan dişler de sallanır. Sallanma apse tedavi edildiğinde tümden geçer. Ancak kemik kaybı sebebiyle diş sallanıyor ise o dişin geleceği pek parlak değildir.
Sallanan Dişe Kanal Tedavisi Yapılır Mı?
Dişin sallanmasına bazı durumlarda diş pulpasnında oluşan enfeksiyonlar sebep olabilir. Sorunun hekim anlaşılıp tedavi edilebilmesi için diş kökü etrafında yeterli boyutta kemik hacminin bulunması gerekir. Dişe uygulanacak kanal tedavisi ve periodontal diş temizliği yapıldıktan sonra diş sallanmasının durması olasıdır.
Ne yazık ki sıklıkla karşımıza çıkan bir mesele olan ağız bakımının olması gereken durumda olmadığından dişin çevre dokularında yıkım gerçekleşmiş olmaktadır. Dişin etrafında bulunan sert dokunun kaybı sonrasında dişte sallanma baş gösterir. Diş sallanması kendi öncelikle ön alt dişlerde gösterir. Bu noktada yapılması gereken dişlerin çekilmesidir.
Sallanan Dişe Zirkonyum
Eğer diş çekimi kemik kaybı sebebi ile yaşanıyorsa eksik diş bölgesine implant diş yapımı da sekteye uğrayabilir. İmplant dikey ve yatay yönde alınan alandaki kemiğe yerleşemeyeceğinden bu uygulama gerçekleştirilemez. Bu sebeple kemik kaybı ile diş çektiren hastaların yan dişleri sağlam ise estetik diş köprüleri tavsiye edilir. Örneğin alt dört dişini yitiren hastalar için boş kalan kısmın yanlarında bulunan iki diş dayanak olarak alınır.
Vakaya göre bu sayı dört diş şeklinde de uygulanabilir. Destek dişlerin periodontal sağlıklarının yeterli olması gerekir. Hasta zirkonyum diş kaplamayı yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde kullanabilmesi için bakım ve kontrollerini aksatmaması gerekir. Hastanın dikkatine ve özenine rağmen yine de dişlerde periodontal sorunlar diğer dişlerde de baş gösterdiğinde bütün dişler çekilerek yerine tam çene dişsiz ağızda implant uygulaması yapılabilir. Bu durumun avantajı hastanın kendi dişlerini olabildiği kadar sürede kullanmış olur hem de implant tedavisi için gereken maddi olanaklarını temin edecek süreye sahip olur.
Sallanan Dişe İmplant
Yukarıda da ifade ettiğim gibi sallanan dişin konumda kemik kaybı olması hasebiyle implant uygulaması tavsiye edilmez. Ama kemik kayıplarında sıklıkla karşılaşılan bütün dişlerin çekilmesi durumu olayı tersine çevirir. Diş köprüsü veya zirkonyum diş kaplama işlemi için destek sağlayacak diş kalmaz. Öte yandan hareketli protezin açacağı zorluklar da ortada. Böyle vakalarda sallanan dişlerin tamamının çekilmesinde sonra implant işleminin gerçekleştirilmesi yerinde olacaktır. Eee, şimdi kemik eridi ve azaldı, implant için kemik olmalıydı dediğinizi duyar gibiyim. Efendim hemen anlatayım.
Çene kemiğinin diş köklerini kapsayan üst kısmı daha süngerimsi bir yapıda ve kolay hacim yitiren bir nitelik taşır. Diş sallanmak suretiyle çekildiğinde implantı oturttuğumuz kemik derin alanda yer alır. Yan dişlerle estetik bir denge sağlama imkânı olmaz. Öte yandan implantın yakınında bulunan dişlerde de zamanla sallanma olasılığı artar. İmplant işlemi bir diş çekildiğinde onun yerine uygulanabilir. Ancak her diş yitirildiğinde onun yerine implant uygulamak sebepsiz yere çok sayıda ve kuvvet dengesine uygun olmayan yerlerde konumlanmasına yol açar. Başka bir sorunda yakınında bulunan dişlerdeki mikroorganizmaların implant çevresine hasar vermesi ile birlikte implant ile çevresindeki kemik bölgesinin bir enfeksiyon odağı haline gelmesine sebep olur. Kısacası diş eti sorunu ile sallanan dişlerin yerine biyolojik uyumlu estetik diş kaplaması olan zirkonyum diş kaplama uygulanması gerekmektedir. Yeterli destek diş olduğu halde implant önermemekteyim. Şu sebeplerle:
- Estetik görüntü yakalanamaz. Diş boyu ile implant üzerine yerleştirilen dişin boyu uyuşmaz.
- Dişlerin arasında olan papil oluşturulamaz. Estetik olarak çirkin olmasının yanında temizlemekte güçlük çekilir.
- Diğer dişlerinizde gelişecek enfeksiyonlar implantı da etkileyecektir.
- Diş çekildikçe uygulanacak implantlar sonunda dişsiz ağız için yapılacak uygulamada açı uyumu sorunu çıkaracaktır.
Uzun lafın kısası diş sallanması sorununda tedavi şansı kalmadığında diş çekilmelidir. Yan dişlerden destek sağlanarak diş köprüleri oluşturulabilir. Öncelikle zirkonyum diş kaplama önerilir mümkün değil ise porselen diş köprüleri kullanılabilir. Uygulanan diş köprüleri zamanla problem olmaya başlarsa tam dişsiz ağız implant uygulaması yapılabilir.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap