
Diş hekimliği için önemli bir teşhis arası da diş röntgenleridir. Analog ve dijital olarak iki çeşidi bulunan diş röntgenleri diş hekimine teşhis ve tedavi esnasında önemli kolaylıklar ve avantajlar sağlar.
Dijital röntgenler sensörler aracılığı ile doğrudan bilgisayarlara yüklenir. Analog röntgenler ise film üzerinde baskı ile oluşur. Artık terkedilmeye başlanan analaog röntgenlerden pek bahsetmeye gerek görmüyorum. Dijital röntgenlerde daha detaylı incelemeler yapılabilir ve konsültasyon amacı ile hızlı ve kayıpsız olarak paylaşılabilmektedir.
Röntgen Çeşitleri
Yukarıda her ne kadar analog ve dijital olarak sınıflandırıldığını söylediysem de ben burada diş röntgen çeşitlerini panoramik ve periapikal olarak iki guruba ayıracağım. Zaten kliniğimde de analog röntgen kullanmıyorum.
Ağızın genel olarak bütünü göz önüne alınarak incelenmesinde panoramik diş röntgenleri önemli bir yer tutar. Ağız içi hastalıklarının, özellikle diş ve çene kemiği gibi sert doku ile ilgili olanların teşhisinde en büyük yardımcımız dental radyografiler yani diş filmleridir. Diş filmlerinin de en çok kullanılan iki tipi periapikal (küçük filmler) ve panoramik filmlerdir (panoramik diş röntgeni).
Panoramik Diş Röntgeni
Periapikal Röntgen

Küçük boyutlu diş röntgenlerine periapikal röntgen denilir. dijital olarak 2×3 cm sensörler dişlerin iç kısmına yerleştirilerek ağız dışından konik ışın tüpü ile x ışınları verilir. Periapikal röntgenler ara yüz çürükleri kanal tedavileri ve periodontal doku sağlığının gözlemlenmesi için tercih edilebilir.


Hangi İmplant?
İmplant Markası Önemli mi? Evet önemli. Bineceğiniz bir arabanın markası veya kullandığınız bir telefonun markası nasıl önemli ise implant markası da önemli. Araba mı araba. Aynı...
Devamını Oku
ITI İmplant Hangi Ülkenin?
Strauman bünyesinde üretilen implant markalarından bir tanesi olan ITI implant ile ilgili bir hayli fazla soru alıyorum. Eski implant firmalarından birisi olan Strauman Group bünyesinde...
Devamını Oku
Diş Yaptırmaktan Korkmayın
Dişlerimiz sindirim sisteminin başlangıç noktasıdır ve en önemli görevi üstlenirler. Yediğimiz besinlerin kopartılması, parçalara ayrılması ve öğütülmesi görevini üstlenen sert...
Devamını Oku
Yorum Yap