Diş Röntgen Çeşitleri

Ağız içi ve ağız dışı olmak üzere iki çeşit röntgen mevcuttur:
Ağız içi: Film hasta ağzındadır.
Ağız dışı: Film hasta ağzı dışındadır.
 

Ağız içi röntgenler

Ağız içi röntgenler röntgen filmi ağız içerisindeyken çekilen röntgenlerdir.

Ağız içi röntgen çeşitleri:

• Bite-wing radyografisi
• Periapikal radyografi
• Oklüzal radyografi
• Dijital radyografiler

Ağız dışı röntgen çeşitleri:

Ağız dışı röntgenler röntgen filmi ağız dışındayken çekilen röntgenlerdir.
• Panoramik radyografiler
• Tomografiler
• Sefalometrik projeksiyonlar
• Sialografi
• Bilgisayarlı tomografi

Dijital Radyografiler

Dijital radyografiler, röntgen tekniklerinin en yenilerinden biridir. Bu teknik ile radyasyon %80 oranında azalmaktadır. Dijital radyografilerde röntgen filmi düz elektronik bir sensör üzerine yerleştirilir. Röntgen ışınları klasik röntgen filmlerine geldiği şekilde sensöre de gelir ancak görüntü karanlık odada değil, elektronik olarak gönderilerek bilgisayar ekranında oluşur. Böylece görüntü saklanabilir ya da çıktısı alınabilir.

Röntgenin hangi sıklıkla çekilmesi gerektiği hastanın tıbbi ve dental geçmişine ve geçerli durumuna göre değişir. Bazı kişilerde 6 ayda bir röntgen alınması gereklidir. Bazıları için ise 2 yıllık periyotlar yeterlidir.

Çocuklar;Yaşa göre değişmekle birlikte, çocukların bir çoğunda röntgenler 6 ay ile 1 yıl arasında değişen sürelerle çekilmelidir. Çünkü çocukların ağızlarında çürük kolaylıkla gelişebilmektedir. Ayrıca röntgenler yardımı ile diş gelişiminin görüntülenmesi de mümkün olmaktadır.
Fazla sayıda tedavi yapılmış dişi bulunan yetişkinler:Fazla sayıda tedavi yapılmış dişi bulunan yetişkinler (dolgular da dahil), düzenli olarak röntgen çektirmelidir. Çünkü bu kişilerin ağızlarında sorun çıkma riski çok daha fazladır.
Meyveli soda, sıcak çikolata, şekerli çay ya da kahve içenler:Meyveli soda, sıcak çikolata, şekerli çay ya da kahve içen kişilerin de düzenli olarak röntgen çektirmeleri gerekmektedir. Çünkü bu tür içecekler kolaylıkla çürüğe neden olabilirler.
Dişeti hastalığı olan kişiler:Dişeti hastalığı olan ya da dişeti tedavisi görmekte olan kişilerin daha sıklıkla röntgen çektirmeleri gereklidir. Böylece devam eden ya da önemli ölçüde kemik kaybının olup olmadığı görülebilir.
Xerostomia da denilen ağız kuruluğuna neden olan ilaçları kullanan kişiler:Kuru ağızlarda, tükürüğün olmamasından dolayı, diş çürükleri kolaylıkla oluşabilmektedir. Çünkü, tükürük ağız içindeki asit seviyesini sabit kalmasına yardımcı olur ve tükürük azaldığında, asit seviyesi artar ve bu da diş çürümeline neden olur.
Kullanılan bazı ilaçlar, ağız kuruluğuna neden olur. Hipertansiyon ilaçları, antidepresanlar, sakinleştiriciler, antihistaminikler, diüretikler,narkotik ilaçlar, antikonvülsan ve antikolinerjik ilaçlar ağız kuruluğuna neden olan ilaçlar arasındadır. Ağız kuruluğu problemi olan kişilerin daha sık röntgen ile kontrol yapılmalıdır.
Hastalık nedeni ile ağız kuruluğu olan kişiler:Ağız kuruluğuna neden olan Sjögren Sendromu olan kişilerde ve tükürük seviyesinde azalmaya sebep olan baş-boyun bölgesine radyoterapi uygulanmış kişilerde diğer kişilerden daha sıkça röntgen ile kontrol yapılmalıdır.
Sigara kullanan kişiler:Sigara kullanan kişilerin sıklıkla radyografik kontrole ihtiyacı vardır çünkü sigara dişeti hastalığı riskini arttıran bir faktördür.

diş röntgeni ,diş röntgeni fiyatları,diş röntgeni nasıl çekilir,diş röntgeni istanbul,panoramik diş röntgeni
Rate post

Rate post
Önceki YazıDiş dolgusu düşmesi
Sonraki YazıZirkonyum diş nasıl yapılır? Model hazırlanması
Diş İmplant Fiyatı Ne Kadar?
10/04/2023

Alt Üst Çene İmplant Yapımı,

Alt üst çene implant yapımı, diş kaybı yaşayan kişilere yeni dişlerin yerleştirilmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, kişinin çene kemiğine yerleştirilen titanyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
10/04/2023

DİŞ ESTETİĞİ TEDAVİLERİ

Diş beyazlatma, dişlerin renk tonunu açmak veya daha beyaz bir görünüm elde etmek için kullanılan bir diş estetiği tedavi yöntemidir. Diş beyazlatma işlemi, diş hekimi tarafından...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Hareketli İmplant Üzeri Protez
10/04/2023

Hareketli Proteze Nasıl Alışılır?

Hareketli protezlerinize alışmak için birkaç öneri verebilirim. Ancak öncelikle hareketli protez kullanan hastaların implant tedavisine uygun oldukları durumda en az 2 implant ile protez...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap