
Diş rengini seçmeden önce dişlerin üzerinde bulunan kirleri ve lekeleri uzaklaştırmak gerekir. Diş taşları temizlenerek dişlerin yüzeyleri parlatılır. Diş yüzeyi temizliğinin ardından ortaya çıkan diş rengine uygun olarak dolgu veya kaplama rengi seçilir. Bu yüzden dişler periyodik olarak temizletilmelidir. Aksi hâlde mesela diş kaplama yüzeyi sararmaz ama doğal diş yüzeyinde sararma meydana gelir.
Renk Alımı Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dişin rengi, doğal ışık altında alınmalıdır. Yapay ışık varsa rengi doğru almak mümkün değildir. Floresan ışık ve diğer aydınlatma kaynakları altında alınan renk, gün ışığında daha değişik görünebilir. Gün ışığını taklit eden çeşitli aydınlatmalar da bulunur. Rengi doğal alabilmek için gün ışığı altında ya da bu ampuller altında renk alınmalıdır. Her insanda renk algısı değişiktir. Diş hekimi uygun gördüğü rengi belirledikten sonra bunu mutlaka hastaya söylemeli ve onun da fikrini almalıdır.
Ön Diş Kaplamalarında Renk Seçimi
Ön dişler dikkati daha çok çektiklerinden özellikle bu bölgedeki kaplamalarda dişlerin doğal rengi ile uyumlu renkler seçilmelidir. Dişin doğal renginden daha da açık renkler isteyen hastalar için de Vita Skalası’nda ileri derecede beyaz diş tonları yer alır.
Doğru Renk Seçimi İçin Hasta, Hekim ve Teknisyen İş Birliği Gerekli

Ağızdaki dişlerin doğal görünebilmesi için kişinin sahip olduğu ten rengi, göz rengi ve saç rengi ile uyumlu olan diş rengini bulması gerekir. Diş rengini tutturabilmek ve kaplama dişin ağızdaki doğal dişlerle uyumlu olması sadece mekanik ve matematiksel bir işlem değildir. Diş teknisyeninin yaratıcılık da katarak ağızdaki doğal dişleri taklit etmesi çok önemlidir.
Kişinin ne iş yaptığı, istek ve beklentileri ve sosyal statüsü renk seçimi üzerinde etkilidir. Kaplamanın fonksiyonel olması ve çiğneme gibi özelliklerin yanında doğru diş rengini seçmek için hekim, teknisyen ve hasta iş birliği halinde olmalıdır.
Kliniğimizde hastalara uygulayacağımız dişlerin rengini prova aşamasında belirliyoruz. Hastanın da onayı alındıktan sonra kaplamaları sürekli olacak şekilde yapıştırıyoruz.
Diş Rengini Analiz Eden Cihaz: Spektrometre
Diş rengini almak maksadıyla bilgisayar destekli olan renk analiz cihazları üretilmiştir. “Spektrometre” adlı bu cihazlar, diş rengini ölçer. Yine de en hassas ve doğru renk alma, diş teknisyeninin ağızdaki dişlere bakarak kaplama rengini belirlemesidir. Böylelikle renklerin hangi oranda birbirleriyle karışacağı ve yüzey özellikleri bire bir taklit edilebilir. Kliniğimizde gerekli hallerde laboratuvar teknisyeni diş rengini kendi alıp uygular.

2021 Diş Fiyatları
2021 diş fiyatları ile ilgili sorular gelmeye başladı bile. 2021 implant diş fiyatı, 2021 zirkonyum diş fiyatı ne kadar olacak? 2021 diş dolgu fiyatı değişti mi? gibi. Bu yazıda...
Devamını Oku
İmplant Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
‘Ağzımda diş kalmadı’ cümlesi implant sayesinde artık maziye karışıyor. İster tek dişiniz eksik olsun ister hiç dişiniz olmasın implant tedavisi sayesinde artık sağlıklı ve...
Devamını Oku
Invisalign Tedavi Uygulaması Nedir?
Invisalign tedavisi şeffaf plaklar ile uygulanan ortodonti tedavisinde kullanılan bir plak markasıdır. Bu marka ile ilgili bilgi vermeden önce şeffaf plaklar ile telsiz ortodonti uygulaması...
Devamını Oku
Yorum Yap