Diş kaplaması takıldıktan sonra alerji sorunu ortaya çıktıysa bu kaplamalar mutlaka en kısa süre içerisinde çıkarılmalıdır. Ağıza takılan kaplamalar, uyumlu olsalar bile çıkarılmalıdır. Bazen takılıp çıkarılan iskelet protezler nedeni ile de alerji sorunu ortaya çıkabilir.
Alerji şiddetli olduğunda hastanın sağlık durumu ciddi oranda bozulabilir. Diş kaplamalarında nikel alerjsi ile ilgili bana sorulanları cevaplamıştım. Bu yayını sizinle burada paylaşmak istiyorum.
Kaplama veya dolgu yaptırdınız ve alerji oluştu. Bu durumda ne yapılması gerektiğini Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya sorduk. Kendisi estetik diş hekimliği ve implant tedavilerinde son derece tecrübeli ve bilgi birikimi olan bir diş doktoru. Şimdi bize verdiği bilgilere göz atalım.
Alerji yapan etken en kısa sürede vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Ancak bu sayede olumsuz etkilerin giderilmesi mümkün olur. Etken uzaklaştırılmadıkça ne kadar ilaç verilir ise verilsin sonuç almak mümkün olmayacaktır.
Verilen ilaçlar zaten antihistaminik ilaçlar ve kortizon grubu ilaçlardır. Uzun süreli kullanımlarında ciddi yan etkiler görülmektedir. Ancak ilk etapta ortaya çıkan belirtilerin azaltılması amacı ile kullanılabilirler.

Metal Nikel Alerjisi

Türk dermatoloji Derneği kontakt dermatit çalışma grubu tarafından nikel alerjisi olan hastalar için oluşturulmuş bilgilendirme yazısını okumanızı öneririm.

Bu yazıda nikel alerjisinin ortaya çıkma nedenleri ile ilgili şöyle demişler. Neden bazı kişilerde nikel alerjisi olurken bazılarında nikele karşı duyarlılık olmuyor? Bu sorunun cevabı henüz tam olarak açıklanmıştır. Bununla birlikte bazı mesleklerde çalışan kişilerde nikel duyarlılığı daha sık görülmektedir. Bu meslekler: kuaförlük, hemşirelik hasta bakıcılık, ikram hizmetleri, para ve metaller ile temas halindeki mesleklerdir.

Alerji Belirtileri

Reaksiyonun şiddetine göre hafif, orta ve şiddetli belirtiler gözlemlenebilmektedir. Hafif belirtiler diş eti kızarıklığı, ödem şeklindedir. Biraz daha ilerlemiş durumda şişlik ve vücudun diğer bölgeleri, sırt, boyun, kafa derisi gibi alanlarda kızarıklıklar ve kaşıntı görülebilir. Dilde yanma hissi karakteristik bir belirtidir. Tam bir alerji reaksiyonunda deride dökülme, dilde ve boğazda şişme, solunum güçlüğü gibi hayati fonksiyonları olumsuz etkileyebilecek belirtiler görülebilmektedir.

Metal diş kaplama alerjisi
Diş kaplamasında görülen alerji
Belirtiler oluşmaya başlandığında geç kalınmadan harekete geçilmesinde büyük yarar olacaktır. İlerleyen aşamalarda tedavi daha zorlaşıp hayati sorunlar yaşanmasına neden olabilmektedir.

Diş Kaplama Alerji Sorunu Nasıl Çözülür?

Zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar bu sorunun kesin çaresidir.  Zirkonyum diş kaplama sayfasına linki tıklayarak gittiğinizde bu malzeme hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Diş kaplamalarında kullanılan metale alerji olduğunda diş etlerinde kızarıklık ve yanma hissi olur. Metal porselen dişlerde nikel ve krom alerjiye neden olabilir. Dişiniz takıldıktan sonra başlayan vücut döküntüleriniz ve ya ağızda yanma hissi gibi belirtilerin ortaya çıkması, takılan diş kaplaması içerisinde kaplamaya dayanıklılık sağlamak amacı ile kullanılan metal nedeni ile olabilir. Diş etlerinizde de kızarıklık ve şişme var ise mutlaka diş hekiminiz ile bu durum hakkında görüşmenizi tavsiye ederim.
Özellikle imitasyon takı gibi vücudunuzda alerji yapan kazanılmış bir deneyiminiz var ise durum daha da önem kazanır. Diş kaplaması içerisinde kullanılan metal çeşitlerinden birisi ki bu genellikle nikel (Ni) olmaktadır size de alerji yapmış olabilir.

Alerji Tedavisi

Yapılması gereken işlem basittir. Biraz sonra yazıda da okuyacağınız gibi bu sorundan kolaylıkla kurtulabilirsiniz. Ancak öncesinde bu malzemenin ağzınızda belirli bir süre kalmasının size zararı olup olmayacağı ile ilgili bilgi vermek isterim. Bütün sistemi etkileyen bazen kafa derisinde kaşıntı veya sırtınızda kızarıklık veya döküntü gibi sistemik rahatsızlık veren metal alerjisi kalıcı hasar vermişimdir diye soran bir çok insan var.
Ağızda 24 saat hiç çıkarılmadan kalan diş kaplaması belki de bir kaç ay ağzınızda kalmış olabilir. Bu süre içerisinde sizi değişik şekillerde rahatsız ettiği için alerji oluşturduğunu anladınız ve çözüm yoluna gittiniz. Bu durumda endişe edilecek bir durum olmaz. Yani bazı hastaların bize kanser olur muyum gibi sorular ile geldiğini düşünürsek asla bu şekilde kanser olunmaz diyebiliriz. Hiş endişe etmeyin.
Lamina diş kaplama ile estetik
Lamina diş kaplama ile estetik

Kaplama ağzınızdan çıkarıldıktan sonra bütün belirtilerin bir hafta gibi kısa bir süre içerisinde tamamı ile ortadan kalktığını göreceksiniz.

Dişlerimizin üzerine yapıştırılan metal porselen diş kaplamalarım nasıl çıkacak? Alttaki dişlerimin kırılmasından endişe ediyorum diyor iseniz yine boşuna endişeleniyorsunuz. Diş kliniğimizde diş kaplamaların alttaki dişlerinize zarar verilmeden çıkarılabilmesi için gerekli teçhizat mevcuttur. Diş hekimleri yapıştırılmış bir diş kaplamasını kuron sökücü adı verilen diş hekimliği el aleti ile çıkarmaya çalışsa da bu işlem bazen kaplamanın altındaki sağlam dişin kırılması ile sonuçlanabilmektedir.
Diş yenilemek isterken hiç kimse sağlam dişini kaybetmek istemez. Kuron sökücü ile doğrudan diş kaplamasını çıkarmak istediğinizde büyük riske girmiş olursunuz. Bu neden ile kliniğimizde sürekli yapıştırılmamış bir diş kaplaması için önce kaplamanın kenarlarından kesilerek açılması ve sonrasında sökücü ile kontrol edilip gevşeme olduğunda dişler üzerinden çıkarılması gerekmektedir. Bazen de periodontal olarak çok zayıflamış bir dişin üzerindeki kaplama çıkarılmak istendiğinde doğrudan kuron sökücü kullanılıyor ise diş kökü ile birlikte kemik içerisinden çıkabilir. Bu gibi durumlarda hem hastanın hem de diş hekiminin çok dikkatli olması gerekir.

Aşağıdaki yazılardan önemli bilgiler alabilirsiniz.

Rate post

Rate post
Önceki YazıHamilelik ve diş dişeti.
Sonraki YazıZirkonyum Kaplama Diş Fiyatları
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorumlar (1)

Azime

Şub 26, 2020 at 3:51 PM

Slm Doktor bey. Güzel şekilde okudum. Bendede 7/8 aydan beri metal diş takıldı al çenede. Ve cok rahatsız ediyor. Su içtimde sızı giriyor azımda komple metal varmış gibi hisediyorum yemek tadı alamıyorum. Ve çok garip ki ,kaşık dişime dokundunda çok pis bir acı veriyor .bu neden olabilir .alerjimi var yoksa metala. Ve bir tarafta olan diş yamuk yapıştırılmış ve dilim dokundunda needeyse içine girecek. Ve bu metal dişleri cıkartmak istiyorum. Ne yapmam lazım . Bana cevap verirsenis çok memnun olurum. .teşekürler.

Reply

Yorum Yap