Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplama ne zaman yapılır?
2. Çatlama “riski” altındaki bir dişi korumak için.
3. Dişin görünüşünü düzeltmek için.
4. Bir ya da birkaç dişin temizlenmesini kolaylaştırmak için.
5. Bir dişe kanal tedavisi yapıldıktan sonra.
Diş Kaplama Çeşitleri
Dişlerin üzerindeki kırık çatlak ve renk değişikliği gibi problemler giderilecek ise tek diş veya çoklu diş kaplamaları uygulanabilir. Ancak eksik diş yerine diş yapılması planlanıyor ise diş köprüsü uygulanacaktır. Tek diş kaplamalarında malzemenin dayanıklılığı ön plana çıkmaz. Daha çok estetik özelliklere dikkat edilir.
Özellikle ön diş bölgesinde az miktarda diş aşındırarak en estetik diş kaplamasını yapmak ana hedeftir.
Ön diş kaplamalarında içerisinde metal bulunmayan cam seramik veya zirkonyum diş malzeme tercih edilir. Metal içeren porselen kaplamalar zaman içerisinde renklenme ve diş eti çekilmesi gibi problemler ortaya çıkardığı için ön bölgede tercih edilmezler.
Ancak ön diş bölgesinde iki veya daha fazla dişin eksik olması durumunda içerisinde metal dayanak olan diş kullanılmak zorunda kalınabilir. En yaygın kullanılan diş kaplama malzemesi porselen diş kaplama ve zirkonyum diş kaplama dış kaplama malzemeleridir.
Kullanılan malzemenin türüne ve diş kaplamasının çeşidine göre isim alırlar. Zirkonyum diş kaplama, porselen diş kaplama, empress diş kaplama veya laminate veneer kaplama gibi. Her bir diş kaplama çeşidi için linklerini tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.
ZİRKONYUM MALZEME İLE YAPILAN DİŞ KAPLAMALAR
Zirkonyum altyapı ile yapılan kaplamalar dan daha önce bahsetmiştim. Ağızdan alınan ölçünün laboratuvarda bilgisayar destekli tasarım ve üretim aşamaları sonrasında Zirkonyum bloklardan kazınarak üretildiğini anlamıştım. Sinterleme işlemi ile sertleştirilen zirkonyum malzeme kesik diş ile mükemmel bir adaptasyon sağlamaktadır. Bu alt yapı biyolojik olarak da vücudumuz ile uyum sağladığı için üzerine seramik yığılarak diş şekli verilmekte ve uzun yıllar sorunsuz kullanılabilmektedir.
Günümüzde kaplamanın tamamı da zirkonyum malzeme ile yapılabilmektedir. Monolitik zirkonyum adı verilen bu uygulamada dişin şekli bilgisayar programı yardımı ile belirlenir. Bu sayede simetrik dişin şekline göre çiğneme yüzeyi ve işin görünen yüzeyi modelaj yapılabilir. Doğal dişler şekil olarak kopyalanır. Bu sayede mükemmel morfoloji elde edilir. Ancak monolitik uygulamalar zirkonyum malzemenin ışık yansıtma ve renk özelliklerinin sınırlı olması nedeni ile doğal dişi çok başarılı bir şekilde taklit edemezler. Tasarım ile elde edilen monolitik zirkonyum üst yüzeyine seramik çalışma en iyi görüntü edilir.
PORSELEN DİŞ KAPLAMA
Uzun yıllar bir diş kaplama malzemesi olarak tercih edilip kullanılan porselen diş kaplamalar görülen olumsuz özellikleri nedeniyle giderek terk edilmektedir. Daha estetik ne daha uzun ömürlü alınan zirkonyum diş kaplama, fiyat olarak porselen diş kaplama fiyatlarından daha yüksektir. Buna rağmen en çok tercih edilen diş kaplama malzemesi olarak artık zirkonyum kaplama ve zirkonyum köprüler kullanılmaktadır.
Porselen kaplamaların en büyük dezavantajı eritilerek dökülürken ısınma ve soğuma genişleme büzülme ve oksidasyon oluşmasıdır. Bu nedenle ağızda kesilmiş diş ile arzu edilen hassasiyette uyum sağlayamazlar. İlk yapıldıklarında kesik diş ile porselen metali arasında olan boşluk yapıştırma ilacı ile kapanır. Zaman içerisinde ağız sıvıları, yiyecek içecekler etkisi ile eriyen yapıştırma simanı, bakteri plağı oluşumuna elverişli bir bölge yaratır. Buradan başlayan çürükler diş kaplaması altında ağrı ve dişi kaybettiren çürüklerin oluşmasına neden olur.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap