İmplant markaları ve implant ömrü en çok merak edilen konulardır.

İMPLANT DİŞLER

İmplant dişler tıpkı doğal dişleriniz gibi göründüğü ve hissedildiği için, öz güveninizi geliştirmeye yardımcı olabilirler. Ağızlarında kaybedilen dişlerden dolayı boşlukları bulunan birçok kişi, diş implantı yaptırdıktan sonra harika bir gülümsemeye kavuşma şansı elde edebileceklerdir.

İmplant diş yapım ameliyatı
İmplant diş yapımı ve implant ameliyatı

İmplantların estetiğinin yanı sıra, yapısı gereği çenenize titanyum direkler ile tutturulduğu için konuşmanızı ve yemek yemenizi kolaylaştırır. Takma dişlerde olduğu gibi implantınızın gevşeme ihtimali konusunda gerek yoktur. Diğer dişlerinize bağlı olmadığından dolayı, diş implantları genel ağız sağlığınızı destekler. Konu ile ilgili bilgilendirme yazımı İMPLANT DİŞ NEDEN TERCİH EDİLİYOR? linkinden okuyabilirsiniz. İMPLANT DİŞ ÇEŞİTLERİ için de bir yazımız var.

Mini implantlar, takma dişler ve köprü gibi bir çok implant diş alternatifi mevcuttur. Şu an veya gelecekte bu işlemlerden birine ihtiyacınız olacak ise, yaşam tarzınıza ve tercihlerinize göre en iyi diş değiştirme kararını verebilmeniz için her birinin avantaj ve dezavantajlarını öğrenmeniz çok yararlı olacaktır.

İMPLANTLARIN ÖMRÜ NE KADAR UZUN?

Diş implantlarının 25 yıl veya daha fazla ömre sahip olduğunu olduğunu duymuş olabilirsiniz, bu implantlarınızın bakımına özen gösterdiğiniz takdirde doğrudur. İmplant dişlerin ömür uzun süre dayanıp dayanamayacağını etkileyen bir çok etken varıdır. Bunlardan bazıları;

  1. Diş implantlarınıza ne kadar iyi baktığınız (günlük diş temizliği, altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek gibi)
  2. Kalem uçları gibi aşırı sert nesneleri çiğnemekten veya ısırmaktan kaçının ve dişleriniz ile bir şeyin kapağını açmaya çalışmayın.
  3. Diş hekiminizin implantınızı ne kadar iyi yerleştirdiği
  4. Yaşam tarzınız ve genel sağlığınızdır.

İMPLANT DİŞ İŞLEMLERİ BAŞARILI OLUYOR MU?

Türkiye ve yurtdışında yapılan araştırmalara göre, implant dişler ortalama yüzde 95 başarı oranına sahiptir. Tabii bu eksik dişlerinizin bulunduğu yere, sağlığınıza ve yaşam tarzınız da dahi olmak üzere bir çok faktöre bağlıdır.
İmplant diş eti ve çene kemiğine nüfuz etmesi dolayısıyla, diyabet veya sigara içen hastalara implant uygun olmayabilir. Diş hekiminiz, implant işlemlerine başlamadan önce dişlerinizi, çene kemiğinizi ve diş etlerinizi inceler ve dişlerinizin implant yapmaya uygun olup olmadığını saptar.

Kemik Greftleme İşlemine İhtiyacım Varsa Diş İmplantları Ne Kadar Sürer?

Diş implantı yaptıran hastaların yüzde 10’undan azı çene kemiğinin kuvvetini ve yoğunluğunu artırmak için kemik greftlerine ihtiyaç duyar. Çene kemiği gücü kaybı genellikle travma, enfeksiyon, hastalık veya diş kaybı nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bir kemik grefti, çene kemiği sağlığını hastaya geri kazandırmak için oldukça uygun bir yöntemdir. Eğer çene kemiğinizde böyle bir problem varsa bu işlem sonucunda diş implantınızın kalıcılığı daha fazla olacaktır. İmplant diş için, otojen greft, allogreft, ksenograft ve alloplastik kemik greftleri olmak üzere dört çeşit kemik grefti vardır.

Titanyum metalden yapılmış olmasına rağmen, implantın kırılma veya bükülme olasılığı vardır. İmplant malzemelerindeki ve tasarımlarındaki gelişmeler sayesinde, bu yıllar önce olduğu kadar sık görülmemekte fakat implant yüze gelen darbeler gibi dış kuvvetlere maruz kalırsa, kırılabilir veya çatlayabilir. Bir çok durumda, diş implantda bir sorun oluştuğu takdirde diş hekiminize hızlıca ulaştığınız zaman rahatlıkla sorunlar giderilebilir. Diş hekiminiz implantı çevreleyen diş eti dokusu ve kemiğini oluşturabilir. Hasarlı bölgenin iyileşmesi için implant çıkarılmalıdır. Daha sonra, diş hekiminiz alanın tekrar uygun olduğunu saptadığı zaman yeni bir implant takabilir. Bu gibi sorunları aza indirgemek için implantın işlevselliğini arttıran kemik grefti işlemini yaptırmayı da talep edebilirsiniz.

İmplant Dışında Olası Alternatifler:

Kalıcı İmplantların Bakıma İhtiyacı Var mı?

İmplantlarınızla ilgili sorunlarınız varsa veya işlem başarısız olmuşsa, diş hekiminizin kalıcı diş implantınızı incelemesi gerekir. Bu pek rastlanmayan bir işlemdir fakat, ne zaman profesyonel bir kontrol yaptırmanız gerektiğini bilmek kimi hastanın daha huzurlu olmasını sağlamaktadır.

OLUŞABİLECEK BAZI SORUNLAR

İmplant diş ile ilgili sorunlar çok sık görülmez ve oluşan problemler kolayca çözülebilir ancak, yine de bazen sorun çıkma ihtimali olabilir. Bunlardan bazıları;

  • İmplant bölgesi etrafındaki enfeksiyon, gevşek implant veya implant düşmesi.
  • Doku veya sinir hasarı (diş etlerinde, çenede, dudaklarda veya doğal dişlerde uyuşma, ağrı veya karıncalanmalara neden olur)
  • İmplantınızın üzerine baskı uygulanması sonucu implantın düşmesi
  • İmplantlarınızın üst çenenize yerleştirildiği takdirde, sinüs boşluklarına temas eden implantlardan dolayı ortaya çıkabilecek sinüs problemleri
  • İmplantızın çevresindeki kemik ve diş eti bakteriyel enfeksiyon veya aşırı ısırma kuvvetleri nedeniyle iltihaplanmasıdır. Tedavi edilmezse bu durum implantınızı kaybetmenize neden olabilir.

Köprü işlemleri ve takma dişler de dahil olmak üzere, diş eksikliği gidermek için pek akla gelmeyen bir çok implant seçeneği vardır. Bunlardan bazıları:

  • Diş Destekli Sabit Köprü
  • Reçine Bağlantılı Köprü. Cam fiber köprü
  • Çıkarılabilir bölümlü protez dişler
  • Tam protezler yani total takma dişlerdir.
implant yapımı
DİŞ ÇEKİMİ SONRASI KAÇ GÜN BEKLEMEK GEREKİR?

Eski Diş İmplantı Değiştirmem Gerektiğini Nasıl Anlarım?

Diş implantınız gevşemediği, enfeksiyon oluşturmadığı veya bir şekilde hasar görmediği sürece değiştirmeniz gerekmez. En iyi bakım için, düzenli muayeneler yaptırmalı ve diş sağlığınız için altı ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Peki ya İmplant Diş işlemleri Başarısız Sonuçlanırsa?

Eksik dişlerinizi nasıl tedavi ettireceğinizi seçmek (implant diş, köprü, tam veya kısmi takma dişler ile yapılabilir) seçmek oldukça önemli bir karardır.

Diş implantları 25 yıldan daha uzun bir ömre sahiptir. Bunun yanı sıra implant alternatifleri değişimine gerek duyuluncaya kadar 5-15 yıl arası dayanır.

Hangi şekilde tedaviyi tercih ederseniz edin, kalıcı implant diş veya alternatifleri için öncelikle ağız ve diş yapınızın bu işleme uygun olup olmadığını öğrenmek için diiş hekimine danışmanız çok önemlidir.

İmplant işleminiz ardından doktorunuza belirli aralıklarda kontrol amaçlı gitmeniz gerekse de implantlar uygun şekilde yerleştirildiği ve düzenli bir bakım uygulandığı takdirde ömür boyu sürer. Hekimlerimiz hastaların endişeleri ve hisleriyle tam anlamıyla empati kurabilmekle beraber her hastaya özel olarak en uygun tedavi yöntemini hastaya önce anlatır ardından en iyi şekilde uygular.

İMPLANT DİŞLER İLE GÜLÜŞÜNÜZÜ BİZİMLE HEMEN YENİLEYİN

Rate post

Rate post
Önceki YazıPorselen Diş Kaplama ile Zirkonyum Kapalama Arasındaki Fark
Sonraki YazıOrtodonti Uzmanı
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap