Diş tedavi ihtiyacı ortaya çıktığında insanları strese girerler. Bunun önde gelen nedenlerinden birisini üzerine ayrıntılı bilgiler vereceğiz bugün. Konuyu enine boyuna masaya yatırıp bu stres kaynağını bilgi ile alt edebilmenize yardımcı olacak bu yazıyı okumanızı öneririm.
Ağrı hissi insanoğlunun varoluşundan beri kaçındığı en sevimsiz ve candan bezdirici bir duygudur. Tanımlarda ağrı subjektiftir gibi yazılar okusak da aslında ağrı hele de diş ağrısı berbat bir şeydir. Allah düşmanıma vermesin denilebilecek can yakıcı ve insanı inciten bir histir. Diş ağrısı bilinenin aksine aslında diş hekiminde değil diş hekimine gidilmediğine yaşanılan bir kabustur. İlerleyen diş çürükleri, enfeksiyon, yirmi yaş dişleri, travmalar diş ağrısı yaşatan istenmeyen durumların başında gelir.
Gerek diş ağrısını geçirmek gerekse diş tedavisi sırasında ağrı hissetmemek için diş uyuşturulur. bu sayede mevcut ağrı hızlı bir şekilde geçecektir. Tedavi esnasında acı hissedilmemesi için yapılan anestezide ise işlemin tamamen ağrısız bir şekilde tamamlanması sağlanır. En çok cerrahi işlemlerden diş çekimi, implant uygulaması için uygulanır. Diş puplasına yakın çalışma gereken kuafaj veya kanal tedavisi gibi tedavi işlemlerinde anestezi büyük önem taşır.
AĞRI KONTROLÜ
Bu yazı serisinde sizler ile beş konu başlığında buluşacağız. İlk olarak diş tedavilerinde en çok kullanılan bölgesel uyuşturma işlemini yani lokal anesteziyi tanıyacağız. Toplam beş ayrı yazıda size ağrı giderme yöntemlerini ve her sistemin gereklilikleri ile kullanım alanları hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Sorularınız olursa yorum bölümünden sorabilirsiniz. En kısa süre içerisinde yanıt vermeye gayret edeceğim. Şimdi yazı serisinin konu başlıklarına göz atalım.
- Lokal Aneztezi
- Sedasyon
- Genel Anestezi
- Nitrous Oksit
- Hamilelik Döneminde Anestezi
İmplant diş uygulamasında kolaylıklar
Günümüzde özellikle diş hekimliğinde his duyusu gidericiler yani anestezi malzemeleri yüzyıllardır olduğundan çok daha başarılı ve hastalar için her zaman olduğundan daha konforlu bir diş tedavi imkanı sunmaktadır.
Diş tedavilerinde ağzın sadece bir bölgesinin uyuşturulması anlamına gelen lokal anestezi için kullanılan malzemeler ve yöntemler hakkında bilgi vermeye başlayalım.
LOKAL ANESTEZİ
Öncelikle diş eti tabakasında yüzeysel bir uyuşukluk elde edilmesi için kullanılan jeller ve spreylerden bahsetmek doğru olacaktır. Lokal anestezi için enjeksiyon uygulanmadan önce hem ağızda bakteri sayısını azaltması hem de diş eti mukoza tabakası olarak adlandırılan yüzeysel tabakada his kaybına neden olan sprey ve kremler kullanılır. Bu sayede uyuşturucu sıvıyı diş eti altına gönderecek iğnenin acısı azaltılabilmektedir.
Diş tedavi işlemlerinden önce yeterli bir anestezi uygulanması büyük önem taşır. Genellikle diş hekimi ağızda uyuşmuş bölgeyi kontrol ederek uyuşukluğun gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol eder. Size verebileceğimiz en iyi tavsiye diş hekimi ile anlaşarak rahatsızlık hissettiğinizde bir işaret vererek doktoru uyarmanızdır. Bu amaç ile elinizi veya parmağınızı kaldırarak bilgi verebilirsiniz. Size uygulanan anestezi yöntemi ne olursa olsun etkisi yeterli değil ise diş doktorunuza bunu bildirmeniz gerekir.
DİŞ AĞRISI NASIL KESİLİR?
Ağrı kesmek amacı ile uygulanan anesteziler sayesinde diş tedavi işlemleriniz uygulanırken hiçbir şekilde rahatsızlık hissetmezsiniz. Tedavi süresince uygulanan diş uyuşukluğu devam eder. Anestezinin etkisi işlem süresi boyunca ağrı hissetmemenize yardım eder. Uyuşuk kalma süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Tedavi esnasında sizi rahatsız eden bir acı hissi olmaz. Olduğunda durumu diş hekimine bildirmelisiniz ki erkli önlemi alsın.
Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını OkuKanal Tedavisi Sonrası Diş Neden Kaplama Yapılmalıdır?
Dişe Neden Kanal Tedavisi Yapılır? Dişlerin iç yapısında bulunan sinirler ve damarlar, dişin canlı kalmasını sağlayan önemli yapılardır. Ancak derin çürükler, travmalar ya da...
Devamını OkuDiş Taşı Temizliği: Sağlıklı Dişler İçin Neden Önemlidir?*
- **Diş Taşı Neden Oluşur? Temizlenmezse Ne Olur? İstanbul Küçükçekmece’de Tedavi Seçenekleri** - **Diş Taşı Temizliği: Neden Yılda Bir Defa Yaptırmalısınız?** Diş...
Devamını Oku
Yorumlar (1)
Pingback: Zirkonyum ve porselen diş kaplama ömrü ne kadar? Sertaç Kızılkaya açıkladı