Protez diş

Periodontal hastalıklar, ağızdaki kemik dokuya zarar vererek diş kayıplarına sebep olabilir. Diş kayıpları; beslenmeyi, konuşmayı ve çiğneme fonksiyonunu da olumsuz yönde etkiler. Diş kayıpları aynı zamanda yüz estetiğini de bozar ve bu durum, kişide özgüven kaybına sebebiyet verebilir. Periodontal hastalıklar, şeker hastalarında kan şekeri dengesine zarar vererek kalp ve damar hastalıklarını da tetikleyebilir.

Diş eti hastalıklarıyla ilgili olarak farkındalık yaratmak maksadıyla 12 Mayıs Diş Eti Sağlığı Günü’nde bazı etkinlikler düzenlenir. Etkinliklere Avrupa Periodontoloji Federasyonu önderlik ediyor. Toplam 29 ülkenin derneklerinin ve Türk Periodontoloji Derneği’nin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliklerde, halkı diş eti rahatsızlıklarından korunma yolları konusunda bilinçlendirmek amaçlanıyor.

Diş Etlerinizdeki Hastalık Belirtilerini İhmal Etmeyin

Diş eti hastalıkları erken teşhis edildiği takdirde başarıyla tedavi edilebilir. Ayrıca erken teşhis edilen diş eti hastalıklarının tedavi maliyeti de düşüktür. Hastalık ilerledikçe tedavi maliyeti de artar.

Diş eti hastalıklarının başlıca belirtileri arasında diş eti kanaması, kırmızılık, diş eti büyümesi, diş eti çekilmesi, dişlerin ve diş etinin ayrılması, diş ve diş eti arasında cep oluşumu, diş boylarında uzama, dişlerin aralarının açılması ve sallanması vardır.

Sağlıklı Diş Etlerine Sahip Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir?
Estetik Gülüş Lamina diş
Estetik Gülüş Lamina diş

Diş eti hastalıklarından korunmanın ilk ve en önemli yolu, düzenli diş fırçalamaktır. Yapılan bir araştırmada, Türkiye’de 2015 yılındaki verilere göre kişi başına düşen diş fırçası sayısı 1.02, tüketilen diş macunu ise bir tüpten daha azdır.

Sağlıklı diş etleri için sabahları ve geceleri yatmadan önce; günde iki kez dişlerinizi fırçalayın. Diş eti hastalığınız var ise dişlerinizi daha uzun süre fırçalamanız gerekir. Her üç ayda bir diş fırçanızı yenileyin. Senede bir ya da iki kez diş hekiminiz tarafından muayene olun. Diş bakımınızda arayüz fırçası ve diş ipi de kullanın. Bunlar, dişlerin arasında biriken yemek artıklarını çıkarmak için gereklidir. Hem normal hem de elektrikli diş fırçaları doğru şekilde kullanıldıklarında başarılı bir temizlik sağlar. Diş hekimleri, arayüz fırçasının ve diş ipinin nasıl kullanılması gerektiğini mutlaka hastasına göstermelidir.

Diyabetlilerde Diş Eti Hastalıklarına Dikkat

Diyabet ve diş eti hastalıkları arasında bağlantı vardır. Kan şekeri kontrol altında olmayan diyabet hastaları, diş eti hastalıklarına diğer insanlardan daha yatkındır. Tedavisi gerçekleştirilmemiş diş eti hastalıkları da diyabetlilerde kan şekeri kontrolünü zorlaştırır. 

Diş etlerinde meydana gelen rahatsızlıklar, kalp ve damar hastalıkları ile böbrek hastalıkları gibi diyabete bağlı komplikasyonlarla karşılaşma riskini de artırır. Diyabet hastaları detaylı bir ağız ve diş sağlığı kontrolünden geçirilmelidir.

Diş Eti Hastalıkları Erken Doğuma Neden Olabilir

Hamilelik döneminde hormonal denge değişir ve yeniden yapılanır. Bu süreçte diş eti hastalıkları da çok dikkatli incelenmeli ve muhakkak önceden kontrol altına alınmalıdır. 

Diş eti hastalıkları; hamilelikte yüksek tansiyon, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi sorunlarla yakından ilişkilidir. Anne olmayı düşünen bir kadın, mümkünse hamilelik öncesi ya da hamileliğinin üçüncü ve altıncı ayları arasında diş eti rahatsızlıklarını tedavi ettirmelidir.

Rate post

Rate post
Önceki YazıEmpress Diş Kaplama Kimler İçin Uygundur?
Sonraki YazıDiş Estetiği Uygulamaları
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap