
DİŞ ETİ ŞEKİLLENDİRİLMESİ
Diş eti şekillendirilmesi estetik diş hekimliğinde temel basamaklardandır. Gülümsediğinde diş etlerininin fazla görünmesini istemeyen hastalarda diş etlerinden alınarak daha az ya da hiç görünmeyecek hale getirilir. Ayrıca dişlerin boyu kısa ve uzatılması planlanmışsa yine gingivoplasti ya da gingivektomi her ikisi birden yapılabilir.
Diş eti şekillendirilmesi, bazen dişlerde estetik porselen yapılmasına gerek yoksa dahi yapılabilir. Dişlerin formları ya da yüzey özelliklerinden hasta memnun ise, ancak gülümserken dişetlerinde simetri yok ise, sadece gingivektomi ya da gingivoplasti denilen operasyonlar yapılarak istenilen gülümsemeye kavuşturulabilir.
DİŞ ETİ KESİMİ (Gingivektomi)

Diş etinin bir kısmının alınması gereken durumlar olabilir;
Diş etlerinin gülümserken çok göründüğü durumlarda gingivektomi ile diş etleri daha az görünür ya da hiç görünmez hale getirilebilir.
Diş etinde “cep” denilen, gıda artıklarının kaçması sonucu bakteri oluşmasıyla meydana gelen, zararlı yapıların yok edilmesinde gingivektomi yapılır.
Bazı ilaçların uzun süre kullanımına bağlı olarak diş etlerinin büyümesi gingivektomi ile tedavi edilir. Dişetlerinde büyüme yapan ilaçlar şunlardır; Transplantasyon hastalarında, eklem romatizmalarında, sedef hastalığında, tip II diabette ve multiple sklerosis gibi hastalıklarda immün sistemi baskılayıcı ilaç olarak kullanılan Cyclosporine A, epilepsi tedavisinde kullanılan Phenytoin, anjinopectoris ve hipertansiyonda yaygın olarak kullanılan kalsiyum kanal blokörleri (Nifedipine, diltiazem, verapomil vb.).
Bazı durumlarda dişeti büyümeleri, kalıtımsaldır ve yine gingivektomi ile tedavi edilirler.
Kısa olan diş boylarını uzatmak için
Dişler aslında kısa olmasa da, bazı vakalarda dişetleri dişlerin boyunun kısa görünmesini sağlayacak şekilde yapılanmıştır. Bu durumda da gingivektomi gingivoplasti ile beraber yapılır.
Diş etlerinin simetrik olmadığı durumlarda
Estetik diş hekimliğinde diş eti şekillendirmesi çok önemlidir.


Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını Oku
Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını Oku
Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap