Diş eti hastalıkları uzmanı diğer adı ile periodontoloji uzmanları dişlerin etrafındaki yumuşak ve sert yapıları ve onlar üzerinde hastalıkları incelerler. Oluşan hastalıkların nasıl tedavi edileceği ile ilgili araştırmalar yaparlar. Yumuşak doku denildiğinde diş ile kemiği birbirine bağlayan ince yapılar ve diş eti akla gelmelidir. Sert dokulardan kasıt ise dişin içerisinde bulunduğu kemik ve diş köküdür. Periodontologlar bu yapılardaki hastalıkları teşhis ve tedavisinde ileri cerrahi uygulamaları gerçekleştirilirler. Periodontoloji uzmanı ne yapar? bunu anlamak için önce diş eti hastalıklarını ve uygulanan tedavileri anlamak gerekir. O halde diş eti hastalığından bahsedip sonra periodontoloji uzmanı’nın çalışma konularına bakalım.
DİŞ ETİ HASTALIKLARI
Dişler çene kemiği içerisine çok ince ligamentler ile bağlanır. Sağlıklı diş eti yüzeyi portakal kabuğu görünümündedir. Rengi normalde pembedir. Sağlıksız diş eti kanama ile kendini hemen belli eder. Diş etinin hastalandığı zamanlarda bu doku kırmızı renkli olur üzerinde ödem ve yangı işarettir. Diş ile dişeti ağrısı yaklaşık 1 milimetrelik bir oluk vardır.
Sağlıklı diş etleri dişler arasındaki üçgen boşlukları kapatır. Diş eti çekilmesi başladığı ve belirginleştiği zaman artık geç kalmış sayılırsınız. Dişleri destekleyen kemik dokusunun ne kalabilmesi için üzerindeki diş kemiğinin beslenmesi gerekir. İltihap başlangıcı olduğunda bir süre sonra kemik kaybı da başlar. Dişlerin etrafındaki sert ve yumuşak dokularda meydana gelen kronik enfeksiyonlara periodontal diş eti hastalıkları adı verilir.
Sol tarafta yetersiz ağız bakımı nedeni ile çok miktarda bakteri plağı bulunan ve diş eti hastalığı başlamış bir hastanın diş ve diş etlerini görüyoruz. Bu aşamada diş eti hastalıkları uzmanı müdahelesine gerek yoktur. Başlangıç periodontal tedavi bu vakanın tedavisi için yeterli olacaktır. Diş Hekimi başlangıç periodontal tedavi uyguladığında diş eti hastalıklarının % 80 den fazlasını en iyi biçimde tedavi edebilmektedir.
Diş eti hastalığı olan kişiler hastalık ileri seviyelere gelene kadar diş hekimine gitmezler ise dişler sallanmaya ve kanamaya başlar. Hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler. Bu nedenle periodontal tedavilerde genellikle geç kalınır ve sallanan dişler için artık yapacak birşey yoktur. Buna rağmen diş eti hastalıkları çok fazla bakteri içerdiği için hafife alınmaması gereken bir durumdur. Dişlerin üzerinde çürük olmadığı halde kemik içerisinde zamanla sallanıp düşmesi ne kadar tehlikeli bir hastalık tablosu olduğunu anlamamıza yetecektir.
İSTANBUL DİŞ ETİ HASTALIKLARI UZMANI
Diş eti tedavisi geç kalınmadan yapılması gereken bir işlemdir. Tıpkı diş çürüğü gibi ilerler. Hastalık oluştuktan sonra kendiliğinden iyileşmez. Giderek artar ve diş kaybına kadar ilerleyen olumsuz sonuçlar ile karşılaşılır. Diş çürüğü de böyledir. Geç kalmadan hem diş çürüğü hem de diş eti hastalığı tedavi edilebilmektedir. Çürük diş için yapılan diş dolgusu ile yıllar boyu dişi kullanmanın mümkün olduğu gibi diş eti hastalığının da tedavi edilmesi sonrasında dişlerin uzun yıllar kullanılabileceğini bilmek gerekir.
Diş eti hatalığı tedavisinde bu konuda bilgi ve tecrübesi olan hekimler ile çalışmak uzun dönem diş eti sağlığı için önem taşır. Periyodik kontroller ile başlangıç periodontal tedavi disiplinli biçimde yapıldığında diş eti
Sol yanda diş taşlarının kavitron adı verilen diş taşı temizliği cihazı ile temizlenme anını görüyorsunuz. Titreşim yapan ve su püskürten bu cihaz sayesinde diş ve diş etleriniz zarar görmeden diş taşlarınızın uzaklaştırılması mümkün olmaktadır. Detertraj işlemi denilen bu işlemde diş taşları uzaklaştırılır. Bu sayede bakteri plağı ve diş eti hastalığından kurtulma imkanı doğar.
Diş eti hastalığı diş eti uzmanı olan hekimlerin diş temizliği ile başlayan birinci basamak di eti tedavisi işlemi daha sonra kök yüzeyi düzleştirilmesi ve gingivektomi operasyonları ile devam edebilir. Hastanın düzenli ve bilinçli diş bakımı diş eti hastalığı uzmanı tarafından yapılacak tedavi başarısı için büyük önem taşır.
Diş klinikleri veya hastanelerde sürekli bekleyen diş eti hastalığı uzmanı bulmak oldukça zordur. Bu nedenle diş hekimi sizi muayene eder ve diş eti probleminiz diş eti hastalıkları uzmanı periodontolog tarafından tedavi edilecek ise randevu oluşturur. Diş eti uzmanı yani periodontolog diş röntgeninizi ve dişlerinizin durumunu değerlendirerek ne tür bir diş eti operasyonu uygulayacağına karar verir. Bazen kemik tozu, bazen diş eti küretajı tedavisi uygulanır.
Uzman periodontolog sayısı Türkiye de oldukça azdır. İstanbul gibi bir şehirde bile periodontoloji uzmanı ile direk karşılaşma ihtimali azdır. İstanbul Küçükçekmece Cennet Avcılar, Florya, Sefaköy, Beylikdüzü bölgesinde hizmet veren kliniğimizde periodontoloji uzmanımızdan randevu almak için 05493474347 den bize ulaşabilirsiniz.
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını OkuEski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını OkuZirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap