Kanayan diş eti genellikle hastalık habercisidir. Diş eti kanaması ile başlayan diş eti hastalığı tedavi edilmediğinde diş kaybına kadar ilerleyen dişeti enfeksiyonlarının habercisidir.
Ağızda beslenme sonrası kalan yiyecek birikintileri kısa süre içerisinde temizlenmez ise diş ile diş etinin birleştiği bölgede kolaylıkla birikir ve bakterilerden zengin dental plak adı verilen tabakayı oluşturur. Bu tabaka temizlenmediğinde zamanla tükürük içerisindeki mineraller ile sertleşmeye başlar. Diş ile diş eti birleşme bölgesi diş taşları ile kaplanır. Diş eti bakteri istilası ile kızarır ve şişer. Bu diş taşları zaman içerisinde diş eti cebi adı verilen oluşuma neden olurlar ve diş eti içerisinde ilerleyen bakteriler diş kökü ile kemiği birbirine bağlayan periodontal liflere kadar ilerler. Tedavi edilmediğinde diş sallanmaya başlar. Üzerinde hiç çürük oluşmamış diş sadece diş eti sorunu nedeni ile kaybedilebilir.
Dünyada en yaygın hastalık olarak bilinen diş eti hastalığı erken teşhis edilir ve tedavi prosedürü izlenirse dişlerin ömrü uzar.
Diş eti tedavisinde ana prensip diş temizliğidir. Diş hekimi ve hastanın düzenli yapacağı temizlik sayesinde bakteri sayısı azalacağından hastalığın ilerlemesi durur. Kanaya diş etleriniz varsa mutlaka en kısa zamanda diş hekimine gidiniz.
Diş eti sağlığı ile ilgili bilinmesi gerekenler:
■ Diş eti hastalığı kalp ve solunum yolu hastaları için bir risk faktörüdür.
■ Diş eti hastalığınız varsa, dişlerinizi fırçalamak ve ip kullanmak, çiğnemek ya da dişlerinize basınç uygulayan herhangi bir eylemde bulunmak vücudunuza zararlı bakterileri gönderme riskine yol açar.
■ Diş eti hastalığından kaynaklanan enfeksiyonlar vücuttaki kan şekerini yükseltir, bu da şeker hastaları için ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
■ Diş eti hastalığına yakalanmış olan hamile kadınlar erken doğum ya da düşük kilolu bebek doğurma riski taşır.
■Ağız kanserine yakalanma yaşı ortalama 60’tır.
■ Uzun süreli bir antibiyotik kürü yapacaksanız, ağız içinde çıkan bir mantar türü olan pamukçuk belirtileri olup olmadığını dikkatle izleyin. Ağzın içinde beyaz kremsi yamalar bir problem işareti olabilir.
■ Kuru Ağız Sendromu ilaç kullanımının bir yan etkisi olabilir. Doktorunuza ya da diş hekiminize danışın.
■ Kafa ve boyun tümörlerini tedavi etmek üzere yapılan radyasyon uygulaması tükürük bezlerine zarar verir. Bu zarar Kuru Ağız Sendromuna yol açabilir. Mümkünse radyasyon uygulamasına başlamadan önce diş tedavinizi tam olarak bitirin.
■ Diş hekiminize her uğradığınızda diş ekibinize kullandığınız ilaçlar, cerrahi müdahaleler ve fiziksel engelleriniz konusunda güncel durumu bildirin.
Rate post

Rate post
Önceki YazıDiş dolgusu düşmesi
Sonraki YazıZirkonyum diş nasıl yapılır? Model hazırlanması
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap