Ağızda en sık görülen problemlerin başında diş eti hastalığı gelir. Diş eti kanaması ile başlayan diş eti hastalığı ilerlediğinde maalesef yaygın diş kayıplarına neden olabilirler. Bu sayfayı okuduğunuza göre sizin de diş etleriniz ile ilgili problemleriniz var diye düşünüyorum. Bu nedenle sizin için en hızlı ve kolay anlaşılır şekilde diş eti hastalığı ve tedavisi ile ilgili bilgiler vereceğim.
Sorularınızı yorum olarak veya iletişim sayfası aracılığı ile iletebilirsiniz. Diş eti hastalığı tedavisine başlamadan önce diş eti hastalığı belirtileri ile diş hekimine gidilmesi gerekir. Diş eti hastalığı belirtileri yazısını okuyup bu sayfaya dönmenizi tavsiye ederim. Kısa ve açıklayıcı bilgiler var o sayfada. Daha sonra da diş eti kanaması neden olur? sorusunu yanıtlayayım.
Diş eti hastalığı tedavisi için geç kalınmadan tedaviye başlanmalıdır.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş eti sağlığında ortaya çıkabilecek sorunlar genel sağlık durumunu da olumsuz etkiler. Diş eti kanaması vücutta kırmızı alarm görevi görürler. Savunma sisteminin zayıflaması ve vitamin eksikliği gibi sorunlar diş eti sağlığının bozulmasına neden olur. Bu nedenle diş eti hastalığı ortaya çıkar. Başlıca nedenleri;
- Kötü ağız hijyeni
- Yanlış, eksik fırçalama,
- Hatalı diş dolguları
- Kötü yapılan diş kaplamalar
- Eski protez ve kaplamalar
- Burun tıkanıklığı
- Kalıtsal etkenler
- Şeker hastalığı
- Radyoterapi ve kemoterapi sonrası vücut direncinin düşmesi,
- Vitamin eksikliği
Enfeksiyon nedeni ile oluşan kanama diş bakımını aksatan hastalarda daha hızlı ilerler. Oluşan enfeksiyon sadece diş etini değil diğer organları ve vücudun savunma sistemini olumsuz etkiler. Diş eti hastalığının habercisi olarak bilinen diş eti kanaması ağız kokusuna da neden olur. Bazen çürük boşluğu içerisine ilerleyen diş eti papili şiddetli ağız kokusu ve kanama yapar. Diş çürüğünün ilerlemeden tedavi edilmesi hem diş eti sorununu ortadan kaldırır hem de dişin kurtarılmasını sağlar. Periyodik diş hekimi kontrolleri bu nedenle önemlidir.
Diş Eti Hastalığı Sık Sorulan Sorular
Zirkonyum Diş Nedir
Buraya İçerik Gelecek.
Zirkonyum Diş Zararlı mı?
Buraya İçerik Gelecektir
Avantajları
- uyum
- renk
Dezavantaj
Yok
Diş Eti Hastalığı Diş Video
Diş Etim Sağlıklı mı? Nasıl Anlarım?
Diş etleri pembe ve sıkı görünümdedir. Dişi, boyun bölgesinde bir yaka gibi sarar ve diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı şeklinde sonlanır. Diş etlerinde renk değişikliği önce kızarıklık ile başlar ve kırmızı ödemli diş etleri enfeksiyon belirtisidir. Sağlıklı diş eti fırçalama sırasında asla kanamaz. Dişlerin arasındaki boşluklar sağlıklı bir ağızda diş eti papili ile kapanır. Dişler arasında boşluk olmaması gerekir. Diş eti hastalığı olduğunda dişler arasının açıldığı görülür.
Diş Eti Hastalığı Neden Olur?
Yetersiz ağız bakımı, kalıtımsal faktörler diş eti hastalığına neden olur. Bunun yanında hatalı yapılmış diş kaplama ve protezleri ve eğri dişlerin bulunması diş eti hastalığı oluşumu için elverişli ortam hazırlar. Zamanında yapılmayan bakım ve tedaviler nedeni ile bu sorun ilerler ve ciddi boyutlara ulaşır. Şimdi diş eti hastalığının nasıl ilerlediğini anlayalım.
- Kalıtım
- Bakımsızlık
- Kötü dolgu, protez,kaplama
- Eğri dişler
- Bakteri plağı ve diş taşı
- Diş çürüğü
gibi etkenler araştırılıp tedaviye en kısa sürede başlanmalıdır. Diş eti hastalığı için erken tedavi çok önemlidir.
Diş Eti Hastalığı Nasıl İlerler? Aşamaları Nelerdir?
Erişkin bireylerin 4 de 3 ünden fazlası diş eti hastalığı sorunu yaşarlar. Diş eti sorunları ağızda sadece diş etlerinin yıkımı ile sınırlı kalmaz. Çevre organlar olan diş ve alveol kemiğinde de büyük oranda yıkıma neden olurlar. Diş eti problemleri evde tedavi edilemezler. Toplumda şifalı otlar ve bitkiler ile diş eti tedavisi’nin mümkün olduğu düşüncesi vardır. Böyle bir inanış olsa da neden olan etken ortadan kaldırılmadan diş etlerinin sağlığına kavuşması mümkün değildir.
Diş eti hastalığı çeşitli aşamalar ile ilerler. Başlangıç aşaması olan gingivitis tedavisi en hızlı ve kesin sonuç alınan aşamadır. Kısaca diş eti hastalığının aşamalarını aşağıda anlatmaya çalışacağım.
Gingivitis:
Diş etlerinde ortaya çıkan sorunların ilk aşamasıdır. Kanama, renk değişikliği ve ödem vardır.Bu aşamada hasta çok rahatsızlık hissetmez. Dişler fırçalanırken kanamalar görülebilir. Diş etleri daha duyarlıdır. Erken dönem bulgular ile diş hekiminize başvurduğunuzda tam bir tedavi ile eski sağlığına kavuşur. Öncelikli olarak yapılacak işlem diş temizliğidir. Bu aşamada dişlere destek olan çene kemiğinde harabiyet ortaya çıkmamıştır.
Geç kalınan diş eti tedavisi dişlerin kaybı ile sonuçlanır.
Periodontitis:
Gingivitis in tedavi edilmediğinde ilerlemiş aşamasıdır. Mikroorganizmalar dişe destek olan kemik dokusuna kadar ilerlemiştir. Kemik yıkımı nedeni ile diş ile diş eti arasında cep adı verilen mikropların barınağı oluşur. Bu cepler son derece zararlıdır. Temizlenmesi oldukça zor olan diş eti cebi yıkım bölgesidir.
Diş eti ve kemik kaybı bu alanlarda hacim kaybeder. Daha sonra diş sallanmaya başlar. Giderek dişler hareket eder. Genellikle araları açılır. Enfeksiyon nedeni ile ağızda koku oluşur. Ne kadar fırçalanırsa fırçalansın ağız kokusu geçmez.
Yandaki resimde kalitesiz yapılmış bir zirkonyum diş kaplama ile oluşan diş eti hastalığının resmini görüyorsunuz. Malzemenin kaliteli olması asla işlemin iyi sonuç vereceği anlamını taşımaz. Dişlerin şekillendirilmesi, ölçü tekniği ve malzemesi, diş teknisyeninin kullandığı malzemelerin yanı sıra bilgi, tecrübe ve işe gösterdiği özen sonucu etkiler.
Diş eti enfeksiyonu her zaman belirti vermeyebilir, düzenli aralıklarla diş kontrolleri yaptırmak bu açıdan büyük önem taşır.
Diş Eti Hastalığı Tedavisi
Diş eti hastalığına neden olan faktörü bularak ortadan kaldırmak diş eti tedavisinde ana prensiptir. Bu neden bazen eğri dişler, bazen hatalı fırçalama veya kötü yapılmış restorasyonlar olabilir. Klinik tecrübelerimde genellikle hatalı diş dolgularo, diş kaplamalar nedeni ile yaygın olarak diş eti hastalığı başlangıcı belirtisi olan diş eti kanaması şikayeti ile bana başvuran hastalrım oluyor.
Bu durumda öncelikle sorun yaratan hatalı uygulamaları yenilemek ve standart diş taşı temizliğini yaparak işe başlamak gerekmektedir. Çekilen panoramik diş röntgeni ile dişlerin etrafındaki kemik miktarı belirlenir. Periodontal sondalama ile cep derinlikleri ölçülür. Kanama tedavisinde birinci basamak tedavi her zaman diş taşı temizliği ve periodontal kök yüzeyi düzleştirmesi olmalıdır. Birinci basamak tedavi atlanarak doğrudan cerrahi periodontal tedavi uygulandığında hem gereksi işlemler yapılmış olacak hem de cerrahi tedavi başarısı düşük olacaktır.
Diş Eti Kanaması Olan Hastalara Önerilerim
Öncelikle diş fırçalamanızı arttırın. Dişlerinizi doğru biçimde fırçaladığınızdan emin olun. Tereddütleriniz var ise diş hekimine danışın. Diş ipi, arayüz fırçası ve ağız gargarası önerildi ise mutlaka kullanın. Düzenli yapılan diş bakımlarına rağmen diş eti kanaması var ise mutlaka diş hekimine başvurun. Ağzınıza yaptıracağınız her işlemin yüksek hassasiyet ile ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılmasına özen gösterin. Özensiz ve dikkatsiz kullanılan kaliteli malzemeler ile bile sorunlar yaşanabileceğini asla unutmayın.
Her şeye rağmen diş eti kanamanız devam ediyorsa iletişim sayfamızdan diş eti tedavisi için randevu alabilirsiniz.
Diş Eti Blog
Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?
Dişeti hastalığının belirtileri, hastalığın şiddetine ve hangi safhada olduğuna göre değişir ve şiddetlenir. İlk ve en kolay gözlemlenen belirti dişeti kanamasıdır. Buna,...
Diş eti problemlerinin nedenleri ve tedavisi.
1) Bakteri plağına neden olan bakteriler diş eti problemlerinin bir numaralı nedenidir.2) İlaç kullanımı: Reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçların pek çoğunun yan etkisi ağızda...
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesinin ileri derecede olması diş kaybına neden olduğu gibi estetik görünümü de bozar. İlk aşamalarda dişler hemen kaybedilmese bile bir takım olumsuzluklar yaşanmaya...
Diş eti rengi nasıl açılır?
“Melanin” isimli pigmentler sebebiyle diş etinde siyah veya koyu renkli bölgeler olabilir. Estetik açıdan oldukça rahatsız edici olan bu görüntüye daha çok sigara içen hastalarda...
Diş Eti Rengi Nasıl Açılır?
Diş eti renklenmesi epitel doku içerisinde fazla melanin birikimi sonucu oluşur. Diş etindeki bu melanin pigmentasyonu iyi huylu olmasına rağmen, estetik kaygıları, olan hastalarda...
Diş Eti Hastalıkları Uzmanı Ne Yapar?
Diş eti hastalıkları uzmanı diğer adı ile periodontoloji uzmanları dişlerin etrafındaki yumuşak ve sert yapıları ve onlar üzerinde hastalıkları incelerler. Oluşan hastalıkların...