Diş eti hastalıkları her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Peki diş eti hastalıklarını bu kadar önemli kılan nedir?
Diş eti hastalıkları özellikle 4 açıdan önem taşır. Birincisi ağız kokusuna sebep olurlar. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki ağız kokusu problemlerinin %59 u diş eti hastalıklarından kaynaklanmaktadır. İkinci olarak sağlıklı dişlerin kaybedilmesine neden olmaktadırlar. Üçüncüsü pek çok sistemik hastalığın habercisidirler. Ve son olarak ağız içerisindeki kronik iltihap durumu genel sağlığın bozulmasına neden olabilmektedir.
Bugün sizlere en sık görülen diş eti hastalıklarından bahsedeceğim
Gingivitis:
Kelime anlamı ile “gingivitis” diş etinin iltihaplanması demektir. Peki diş eti nasıl iltihaplanır?
Yemek yedikten sonra temizlenmeyen dişler üzerinde “debris” adını verdiğimiz yemek artıkları oluşur. Bu artıklar bakteriler için harika besi yerleridir. Gıdaların kokusunu alan bakteriler hemen buraya üşüşür ve bu gıda artıklarının üzerine yapışarak üremeye başlarlar. Bu üreme sürecinde zaman zaman bazı bakteriler ölür. Bakterilerin toksinleri adını verdiğimiz zehirli atıklar da ortaya çıkar. Ağız hijyeni sağlanmadığı müddetçe bu süreç devam eder. Bir süre sonra bu bölge sertleşir ve “tartar” adını verdiğimiz diş taşları oluşur. Böylece gingivitis tablosu tamamlanmış olur. Gingivitis %90 lik görülme sıklığı ile Guinness rekorlar kitabına girmiş bir hastalıktır. Peki rekorlar kitabında bile yer edinmiş bu hastalığın belirtileri nelerdir?
Kızarıklık.
Sağlıklı diş eti gül kurusu rengindedir. Kurutulduğu zaman görüntüsü portakal kabuğu gibi noktacıklıdır. Dişle diş etinin birleştiği kısımlarda kenarlar oldukça nettir. Oysa sağlıksız bir dişeti parlaktır ve kırmızı renklidir. Diş ile diş etinin birleştiği kenarlarda bu kırmızılık daha belirgindir.
Ödem. Sağlıksız bir dişetinde, dişle dişetinin birleştiği kenarlar netliğini ve keskinliğini kaybetmiş, yuvarlak hatlar almıştır. Diş etleri şişmiş bir görünüm sergiler.
Ülserasyon. Dişle diş etinin birleştiği kenarlar yakından incelendiğinde zedelenmiş bir görüntü sergilerler.
Kanama. Gingivitise yakalanmış çoğu kişi sabah uyandıklarında ağızlarında bir kan kokusundan şikâyet ederler. Hemen hemen tamamı ise dişlerini fırçalarken kanama olduğundan. Her ikisi de gingivitis bir sonucudur. Gingivitisin en çok ilerlemesine sebep olan durum hastaların “fırçalarken kanıyor” nedeni ile fırçalamaktan vazgeçmeleridir. Bu, yapılan en büyük yanlıştır.
%90 lık bir oranda görülen bu hastalığın tedavisi ise oldukça basittir. Ancak tedavideki ana kural sürekliliktir. İkinci olarak ise hastanın tedaviye olan isteğidir. Gingivitis tedavi edildiğinde herhangi bir hasar bırakmadan ortadan kalkan bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmezse diğer haftaki yazımda anlatacağım “periodontitisin” başlamasına sebep olarak sağlıklı dişlerin kaybedilmesine neden olur.
Tedavideki ilk aşama hastanın fiş fırçalama alışkanlığı edinmesidir. İkinci olarak hastalığa yol açan diş taşlarının elimine edilmesi gerekir. Diş taşlarının ortadan kaldırılması ve 7 gün süren düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı sonucu hastalık sona erer. Ancak bu alışkanlığın sürdürülmemesi durumunda 7. ile 10.günler arası hastalık yeniden belirtilerini göstermeye başlar.
Güzel bir gülümse yalnızca güzel dişlerle değil sağlıklı diş çevresi destek dokularıyla mümkündür. Ferah bir nefes, estetik bir gülüş insan ilişkilerinizi etkileyen bir unsurdur. Tüm bunlar ise günde ayıracağınız 4 dk. ile fazlasıyla mümkündür.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap