Dişleri istenilen renkte boyutta olması diş estetiğinin ilk gerekliliklerinden birisidir. Dişlerdeki sıralanış bozuklukları, renk problemleri ve dudak ile olan ilişkiler diş estetiğinin temel unsurlarıdır. Diş estetiği elde etmek için, diş hekimliğinde uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır: 

Bütün bu uygulamalar iyi görünmeyen dişlerin düzeltilmesi amacıyla gerçekleştirilir. Özellikle ön dişlerin birbiri ile orantılı ve beyaz renkte olması önemlidir. Dişlerin çevre dokular ile uyum içerisinde görünmesi amaçlanır.

Estetik Diş Nedir?

Estetik diş hekimliği, ağız içerisinde daha iyi bir gülüş elde etmek için yapılan uygulamaların tümünü içeren diş hekimliği dalıdır.

Gülüş Tasarımı

Özgüvenli bir gülümseme için dişlerin ve diş eti çevresindeki yumuşak dokuların birbiriyle uyumlu olması yani estetik bir görünüme sahip olması son derece önemlidir. Diş hekimi olarak bizler kişiye mümkün olan en iyi gülümsemeye vermek amacıyla gülüş tasarımı uygulamaları yapmaktayız. Dişlerin şekli, birbiri ile olan ilişkileri, boyutları, dudak kasları ile dişlerin pozisyonu ve dişin yüzey özellikleri gibi bir çok konu bir arada değerlendirilerek uyumlu bir gülümseme elde edebilmekteyiz.

Estetik diş hekimliğinde giderek gelişen teknoloji ile fonksiyonel özellikler de artmıştır. Böylelikle gülüş dizaynı dediğimiz tasarım ile kişiye özel ideal gülüşü oluşturmuş olunur. Tedavi öncesi çekilen 100 ve diş fotoğraflarınız ve videolarınız değerlendirildiğinde sizin için yapılabilecek tedaviler ve maliyetleri konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Gülüş tasarımı fiyatı her kişi için farklı olmakta ve klinik muayene yapılmadan ortaya çıkamamaktadır.

  • Beyaz Dolgu (Kompozit),
  • Porselen Lamine,
  • Empress Diş Kaplama,
  • Diş Eti Estetiği (Gingivoplasti – Gingivektomi),
  • Zirkonyum Kaplama

işlemlerinden hangilerinin sizin için uygulanması gerektiğine karar verdikten sonra diş estetiği fiyatı yani gülüş tasarımı fiyatı belirlenebilir.

Porselen Laminate Veneer

Diş estetiği amacı ile uygulanan 0,3-1 milimetre kalınlığında seramik yaprakçıklardır. Porselen laminate veneer ile dişler istenen renk ve boyda uygulanır. Laminate venner için, dişin yüzeyi çok ince bir şekilde aşındırılır. Dişiyi hiç aşındırılmadan uygulananla minelerde vardır. Dişlerin küçük olması durumunda bu şekilde uygulama yapılabilmektedir.

  • Diş eğrilikleri,
  • Aralıklı dişler
  • Diş yüzeyinde oluşan ilaç renklenmeler
  • Sararmış dişler

Laminate veneer ile kalıcı olarak beyaz hale getirilir. Laminate veneer in en büyük dezavantajı, dişlerin uç uca olması durumunda ve örtülü kapanışlarda uygulanmasının mümkün olmamasıdır. Diş sıkan ve gıcırdatan hastalar için de laminate veneer uygulanması tavsiye edilmez.

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum kaplama, estetik bir yapıya sahip olduğu için doğal dişlerinizden ayırt edilmesi zordur. Diş etine uyumlu olması ve anti-alerjik olması da bir diğer avantajıdır. Metal destekli porselenlere nazaran daha hafiftir ve ağızda koku yapmaz. Estetik diş hekimliğinde zirkonyum diş tedavisi yüz güldüren sonuçlar verir.

Zirkonyum kaplama ve porselen diş kaplama farkı
Zirkonyum kaplama ve porselen diş kaplama farkı

Zirkonyum diş metalsiz, diş etine uyumlu ve ışık geçirgenliği yüksek estetik diş kaplama malzemesidir. Dişler kesildikten sonra ölçüsü alınır ve bilgisayar ortamında taranarak üç boyutlu alt yapısı alınır. Alt yapı için prova yapıldıktan sonra laboratuarda hazırlanan porselenler hasta ağzına takılmak için uygun hale gelir.

Empress Diş Kaplama

Empress Diş Kaplama
Empress Diş Kaplama

Empress kaplamalar bilgisayar ortamında el değmeden çok hassas cihazlar ile hazırlanan kişiye özel bir uygulamadır. Empress diş kaplama diş yüzeyinden çok az bir madde kaybı oluşturulur. Zirkonyum veya metal destekli porselen yerine güçlendirilmiş ve sıkıştırılmış porselen kullanılır. Empress denilen güçlendirilmiş cam ile yapıldığı için ışık geçirgenliği mükemmeldir. Metal destekli kaplamalarda metalin rengi diş etinde karartı olarak belirir. Fakat empress gibi estetik çalışmalarda bu durum mümkün değildir. Diş etine uyumlu ve anti-alerjiktir.

Diş Eti Estetiği

Gülümsediğimizde diş etlerimiz ile dişlerimizin uyumlu olması gerekiyor. Ancak bu sayede güzel görünen bir gülümsemeye sahip olabiliriz. Güldüğümüzde dudakların aşırı miktarda yukarıya kalkması diş etlerimizin görünmesine sebep olur. Diş eti gülümsemesi adı verilen bu gülümseme genellikle tercih edilmez. Dişlerin boyu kısa ise kurum boyu uzatma işlemi yapılarak diş eti gülümsemesi giderilebilir. Botox uygulaması ile de diş eti gülümsemesinin giderilebildiği durumlar vardır.

Dişlerin üzerini fazlaca örten bir diş eti var ise, diş eti seviyelendirilmesi yapılır ve ideal bir gülümsemeye kavuşturulur.

DİŞ KAPLAMA

Diş Eti Rengi

Bazı  insanlarda diş etleri içerisinde melatonin pigmenti nedeni ile diş etleri pembe rengini kaybedip siyah tonda bir renk alır. Esmer insanlar veya aşırı sigara içen kişilerde bu durum daha sık görülmektedir. Diş etinin koyu renkte olmasının tedavisi vardır. Diş eti yüzeyine yapılan işlem ile bir hafta gibi bir süre içerisinde diş eti rengi açılır ve pembe renge gelir. Uygulamadan sonra aşırı sigara tüketimi birkaç yıl sonra eskisi kadar olmasa da diş etlerinin yeniden koy ulaşmasına neden olabilmektedir.

Estetik Diş Dolguları

Yeterli ağız bakımı yapılmadığında, erken yaşta diş çürüklerinin başlaması ve dişlere dolgu uygulanması gerekebilir. Hatalı diş fırçalama, aşırı şekerli ve asitli besinlerin tüketilmesi, dil ve dudak kaslarındaki fonksiyon bozuklukları ile tükürük ve diş minesinin kalitesi çürük diş oluşmasına neden olan faktörlerden sadece bazılarıdır.

Estetik diş dolgu fiyatı
Estetik diş dolgusu için kullanılan kompozit dolgu fiyatı ile amalgam dolgu fiyatı farklıdır.

Diş çürüğünde erken önlem almak esastır. Çürük erken zamanında fark edilip tedavi yapılırsa uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanılır. Önemli olan bu çürüklerin çok fazla derinleşmeden tedavi edilmesidir. Bu nedenle senede bir defa diş ekimi kontrolü önemlidir. Diş hekimi çürüğü temizleyip dolgu yapar yapılan dolgu estetik olması bakımından kompozit diş dolgusu veya seramik dolgu olabilir. Amalgam diş dolguları günümüzde artık tercih edilmemektedir.

Bu yazıyı okuyanlar aşağıdaki konulara de ilgi gösterdi.

Diş estetiği önce sonra resimler
Diş estetiği için laminate veneer
Laminate veneer ile diş estetiği
5/5 - (24 votes)

5/5 - (24 votes)
Önceki YazıDiş Etlerinde Çekilme Ve Kanamaya Dikkat!
Sonraki YazıDiş Estetiğinde Ortodonti
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap