Günümüz diş hekimliğinin sunduğu imkanlardan bir tanesi olan diş rengindeki beyaz dolgular yani kompozit dolgu malzemeleri üstün özellikleri, geliştirilmiş fiziksel özellikleri ve kolay uygulanabilirliği gibi avantajlar nedeniyle diş ekimi kliniğinde sıklıkla kullanılırlar. Hastalar için de memnuniyet verici sonuçları olan beyaz diş dolguları hem estetik görünümleri hem de kullanım ömürleri bakımından büyük avantaj sağlarlar. Sadece bitirme ve cila işlemi bile bir dolgunun uzun ömürlü ve sağlıklı olması için son derece önemlidir. Diş dolgusu yaptırırken maliyetinden çok bu işlemlerin yapılması önem taşır. Bitirme ve cila işlemi ile ilgili bazı ayrıntıları sizlerle paylaşmak isterim. Estetik diş dolgusu cilası iyi yapılmamış düzensiz bir yüzey ile bitirilmemelidir. Çünkü yetersiz cila yapılan kompozit dolgularda yemek artıklarının birikimi, yüzeyin renklenmesi ve dişeti kenarındaki dolgularda da dişetinde enfeksiyon oluşması sık rastlanan sorunlardır. İyi cila yapılmamış ise diş ile dolgunun birleştiği bölgelerde çürük oluşumu riski de artar. Bunun yanında kompozit dolguların yüzeyinin pürüzlü olması dolgunun aşınma direnci gibi bazı mekanik özelliklerini de olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca, pürüzlü bir yüzeye sahip restorasyon hastaya rahatsızlık hissi de verecektir. Hasta dili ile dolgunun yüzeyindeki pürüzü hissettiğim de çoğu zaman dili yara yapana kadar bu pürüzlü yüzeye temas edecek ve rahatsız olacaktır.
Cilası iyi yapılmış diş dolguları iyi yapılmayan diş dolgularını oranla daha estetik ve uzun ömürlü olduğunu olarak söyleyebiliriz.
Estetik Diş Hekimi Seertaç Kızılkaya
Diş dolguların da bitirme ve cila işlemleri dolgu malzemesinin fazla olan kısımlarının uzaklaştırılması ve çiğnemenin konumlandırılması bakımından gereklidir. Cila bitirme işleminde kullanılan aletlerin neden olduğu pürüzlerin parlatılarak giderilmesi ve yüzeyin cilalı bir hale getirilmesidir. İyi yapılmış bir cila ile dolgu üzerinde renklenmeye ve kapanış sırasında üst diş ile temasın aşınmaya neden olması gibi sorunlar ortadan kaldırılabilir.
Diğer önemli bir konuda diş dolgusunun oksijen ile temas eden ve tam olarak kimyasal reaksiyonunu tamamlamamış en dış dolgu tabakasının uzaklaştırılması gerekliliğidir. Bu tabakanın bitirmek işlemleri sonucunda kaldırılması ile daha saat dirençli ve estetik yüzeyler elde edilebilir. Beyaz diş dolguların bitirme ve polisaj işlemleri kaba ve ince bitirme olarak adlandırılır ve bu işlemlerinde kullanılmak üzere özel dolgu bitirme frezleri ve cila setleri bulunur.
Estetik görünümlü kompozit diş dolgularında bitirme ve cila işlemleri tamamlandıktan sonra dolgu yüzeyine örtücü yada diş dolgu sınırına parlatıcı denilen yeniden yüzey kaplama işlemi uygulanabilir. Mine kenarlarına uygulandıktan sonra yüzeye doldurucu içermeyen bir örtücü ajan uygulanarak ışın verilir. Bu işlem kenar uyumunu, renk sabitlenmesi ve aşınmaya karşı direnci arttırdığı için özellikle tavsiye etmekteyim.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Zirkonyum diş kaplama, hem estetik hem de dayanıklılık açısından en çok tercih edilen diş tedavilerinden biridir. Metal altyapı içermeyen yapısı...
İmplant diş uygulaması için en önemli dezavantajlardan birisi tedavinin uzun sürmesi. Diş kaplamalarda işlem bir hafta gibi bir sürede tamamlanır. Oysa implant diş yapımı gerektiğinde...
Dişlerimiz sindirim sisteminin başlangıç noktasıdır ve en önemli görevi üstlenirler. Yediğimiz besinlerin kopartılması, parçalara ayrılması ve öğütülmesi görevini üstlenen sert...
Yorumlar (1)
Arzu
Şub 25, 2020 at 10:56 AM
Bilgi paylaşımı için teşekkür ederim
Reply