Diş dolgusundan bahsetmeden önce dişe ne zaman dolgu gerektiğinden bahsetmemiz gerekir.
Dolgu gerektiren durumların başında ilk olarak diş çürüğü gelir. Diş çürüklerinin en belirgin özellikleri, dişte soğukta sıcakta tatlıda ekşide ağrı yapması hatta daha ilerlemiş çürüklerde hiçbir etken yokken bile durduk yerde kendiliğinden ağrımasıdır.
Dişte bu tip belirtiler oluşması için çürüğün uzun süre tedavi edilmemiş olması gerekir. Çoğu kez hastalar, eğer ön dişlerinde çürük başlamış ise, çürük kaynaklı lekelenmeyi (çoğunlukla iki diş arasında kahverengi renklenme şeklinde olurlar) görür ve bu şekilde biz hekimlere başvururlar. Ancak arka dişlerde oluşan başlangıç aşamasındaki çürükleri hastalar fark edemediği için çürükler ilerler ve yukarıda bahsettiğimiz belirtileri gösterir. Böylece hastalarımız ağrı şikayeti ile kliniğimize başvurur.
Peki bu çürükler nasıl tedavi edilir?
Çürük tedavisi yöntemi; dişin çürük olan kısımlarının temizlenerek, bu bölgenin restore edilmesi, yani dişe dolgu yapılmasıdır.
Dolgu nedir? Nasıl yapılır? Dolgu yapılırken ağrı olur mu?
Dolgu; Dişin çürümesi ile birlikte dişte kaybolan estetiğin ve fonksiyonun yeniden geri kazandırılmasıdır. Dolgu yapılırken hastanın ağrı hissetmemesi için dişe lokal anestezi yapılır. Yani çürük olan diş uyuşturulur. Dişteki çürük temizlenir. Dişe dolgu yapılır.
Dolgu yapılan diş nasıl görünür? Dolgu belli olur mu?
Her insan hem konuşurken hem gülerken rahat olmak ister. Bunun için en önemli etken dişlerinin düzgün olmasıdır. Kişi güldüğünde dişindeki çürüğün görünmesinden ne kadar rahatsız olursa, estetik olmayan ciddi renk farklılığı olan iyi yapılmamış bir dolgusunun görünmesinden de bir o kadar rahatsız olur. Bu sebepten, hastalar mümkün olan en estetik, en doğal görünen dolgunun yapılmasını istemektedir. Biz de diş hekimleri olarak hastalarımızın bu beklentilerini karşılayarak, doğal görünen estetik dolguları yapıyoruz.
Dolgu düşer mi? Dolgu dişin ömrü ne kadar?
Düzgün çalışılarak ve kaliteli malzeme kullanılarak yapılan bir dolgunun düşme ihtimali yok denecek kadar azdır. Diş dolgusunun ömrü ise hastanın ağız bakımı ile doğrudan alakalıdır. Eğer ağız bakımı iyi değilse, diş fırçalama yeterli değilse yada fırça ile dişlerin tüm yüzeylerine ulaşılamıyor ise, sağlam dişte nasıl sorunlar oluşuyor ise dolgulu dişte de sorunlar çıkabilir.
12/10/2024
Eski Diş Dolgusu Değişimi
Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...
Devamını Oku
12/10/2024
Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...
Devamını Oku
03/10/2024
Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını Oku
Yorum Yap