
Çeşitli nedenlerle koyulaşmış dişlerin rengini daha açık hale getirme işlemine diş beyazlatma denir. Bazı kişiler doğuştan şanslı olarak beyaz diş rengine sahiptirler. Bazen de genetik olarak sarı kahverengimsi gibi koyu diş rengiyle doğarız. Diş hekimliğinde kaydedilen gelişmelerle sararmış dişleri kaplama yaptırmak yerine diş ağartan bazı maddelerle bembeyaz dişlere kavuşmak mümkün! Bu yazıda size dişlerinizin daha açık renkte görünebilmesi için neler yapabildiğimizi anlatacağım.
Farklı uygulamalar ile daha beyaz dişlere kavuşmak mümkün olsa da en çok önereceğim bleaching ile diş rengini açmak olacaktır. Diş üzerine laminate veneer uygulaması yapmak da daha beyaz dişlerinizin olmasını sağlar. Ancak doğal diş dokusunu bozmadan diş rengini açmak varken neden diş üzerini kapatasınız ki! Zirkonyum diş kaplama işlemi de diş rengi koyu olan kişiler için önerilen yöntemlerden birisi. Ancak dişlerde eğrilik ve/veya diş dolguları ve çürükleri mevcut ise diş beyazlatma yerine diş kaplamaları önermek daha mantıklı olacaktır.
Dişlerin beyazlatılması ile ilgili bilgiler vermeye başlamadan önce belirtmek istediğim önemli bir konu var. Bu aslında belki deen önemli konu. Merak ettirmeden hemen açıklayayım ve Diş beyazlatma (Bleaching) yönteminde önce hastaya diş taşı temizliği yapılır. Daha sonra dudak, diş etleri ve yanak içleri özel yalıtım maddeleri ile kapatılır. Böylece bu bölgelerin zarar görmesi engellenir.
Diş Beyazlatma teknikleri:
1. Home Bleaching (Evde beyazlatma)
2. Office Bleaching (Muayenehanede yapılan beyazlatma)
Diş Beyazlatma uygulamasının süresi ;
Dişteki renklenmeler şu şekilde gruplara ayrılabilir;
Dış kaynaklı renklenmeler; Lekeler sadece diş minesi yüzeyindedir. Beslenmeye bağlı olarak oluşur. Çay, kahve, kola, koyu renkli meyve suları, kırmızı şarap gibi içecekler ve domates salçası, şeftali gibi yiyecekler dişte yüzeysel renkleşmeye neden olurlar. Bu tür lekelerde beyazlatma işlemi başarılı sonuçlar verir.
İç kaynaklı renklenmeler; Dişin mine tabakasının altındaki dentinde oluşan renklenmelerdir. Çocuklukta kullanılan tetrasiklin türevi ilaçlar ve aşırı florid kullanımı ya da annenin gebelik döneminde kullandığı bazı antibiyotikler nedeniyle oluşabilir. Rengin açılması çok yavaş olur ya da hiç olmaz.