Diş Beyazlatma Çürükler Varsa Yapılabilir Mi?
Dişlerin beyazlatılması estetik diş tedavilerinin önemli bir aşamasıdır. Diş hekimi hastanın ağzını muayene ettiğinde diş renginde bir problem görüyorsa diş beyazlatma işlemi tavsiye edebilir. Ancak ağızda daha önceden yapılmış diş kaplamaları, diş dolgusu gibi tedaviler var ise diş beyazlatma öncesi bunların durumu hekim tarafından gözden geçirilmelidir. Diş beyazlatma sonrasında bu restorasyonların değiştirilmesi gündeme gelebilir. Çünkü ana dişler renk olarak daha beyaz olacaktır.
Bazı vakalarda da önceden yapılmış diş kaplamalarının açık renkli olduğu ve ana dişlerin koyu renkli kaldığı durumlar vardır. Böyle durumlarda, doktor ana diş rengine baz alınarak yapılmış açık renkli diş kaplamaların rengini kontrol eder ve onlara göre beyazlatma işlemini uygular. Bu sayede bir dişlerin estetik görünümünde bütünlük sağlanır.
Diş dolguları zaman içerisinde renk değiştirir. Genellikle beyazlatma sonrasında eski dolguların sararmış halleri daha çok ortaya çıkar. Özellikle ağzın ön bölgesinde yapılmış diş dolguları var ise diş beyazlatma sonrasında bunların değiştirilmesi gerekebilir. Diğer bir durum da dişlerde çürük olmasıdır. Diş yüzeyinde aşınma, çatlak, kırık veya çürük var ise diş beyazlatma işlemi uygulanamaz. Çünkü ilaç dişin mine tabakası ile değil, bentin tabakası ile temas eder. Bu durumda aşırı hassasiyet oluşmasına neden olacaktır.
Hassasiyet oluşmaması için öncelikle hasar görmüş dış yüzeyi tedavi edilmelidir. Daha sonrasında diş beyazlatma yapılacağı da göz önüne alınırdığında, dişin üzerine yapılacak dolgu diş renginden daha açık renkte uygulanmalıdır. Çünkü beyazlatma sonrası diş ile dolgunun aynı renkte olması istenir. Tecrübeli bir hekim, beyazlatma öncesi yapacağı dolgunun rengini diş renginden daha açık yaparak ilerleyen zamanlarda olası bir dolgu değiştirilmesi ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Diş dolgusu yapıldıktan sonra diş beyazlatma rahatlıkla yapılabilir.
Diş beyazlatma dişlerime zarar verir mi?
Başlıkta ifade ettiğimiz soru sık sorulan sorulardan bir tanesidir. Bazı hastalar diş koltuğu fobisine sahip olduğu için bu işlemi yaptırmaktan çekinirler. Esasen hekimler açısından düşünüldüğünde, yıllar süren bir eğitimden geçmiş ve üstüne üstlük tecrübeli hekimlerin, bilim ve teknolojinin yirmi birinci yüzyıl koşullarında geldiği bu noktada dişler için zararlı bir maddeyi neden uygulayacağı sorusu akla gelmelidir. Fakat hastalar gerek yenemedikleri fobileri, gerekse çevrelerinden duydukları birçok asılsız söylemden dolayı bu soruyu düşünmezler.
Beyazlatma ihtiyacı olan hastalar için hekim diş yapısını kontrol eder ve diş üzerindeki çatlak, çürük, kırık gibi problemlerin çözümünü sağladıktan sonra işleme başlar. Evinizdeki bıçak dahi doğru kullanılmadığı zaman zararlıdır. Elbette ki diş beyazlatma ilacı rastgele, bilinçsizce kullanılabilecek bir ilaç değildir. Onu diş etinizin üzerine sürdüğünüzde veya yuttuğunuzda size zarar verebilir. Ancak beyazlatma amacı ile profesyonel olarak kullanıp diş beyazlatma amacıyla kullandığınız zaman herhangi bir zararı olmayacaktır.
Diş beyazlatma sonrası dişlerimde hassasiyet olması normal midir?
Evet. Bunu tıpkı spor yaptıktan sonra kasların ağrıyıp da bir süre sonra geçmesi gibi düşünebilirsiniz. Beyazlatma sonrası da dişin gözenekleri içerisinde ilerleyen ilaç, sıvı hareketi nedeniyle bir miktar hassasiyete yol açabilir. Bu durum, dişin çürüyor olduğu anlamına gelmez. Soğuk su içtiğiniz zaman ortaya çıkan hassasiyete benzer bir kamaşmadır. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Hangi tip diş beyazlatma yöntemini kullanmalıyım?
Bu soru aslında hekimin kendisine sorduğu bir sorudur. Beyazlatma yöntemi ile ilgili sorumluluk hekimdedir. Bu nedenle seçimi ona bırakmanız gerekiyor. Siz sadece dişlerinizin beyazlatma ihtiyacı olup olmadığıyla ilgili fikrinizi belirtin. İşlerin nasıl beyazlatılacağını hekiminiz size anlatacaktır.
Diş beyazlatma işlemi tek seansta biter mi?
Her diş yapısı ve rengi farklıdır. Bunun ötesinde sonuç olarak istenilen diş rengi de tedavi süresini etkiler. Uzun yıllar bakımsız kalmış ve doğuştan koyu renklerde olan dişler için tek seansta beyazlatma yeterli olmayacaktır. Daha önceden diş beyazlatma yaptırmış hastalar için tek seanslık ofis tedavisi son derece iyi sonuç verir. Dişler kolay bir şekilde beyazlar. Yaptırdığım kaplamanın rengini beyazlatabilir miyim?
Kaplamalar genellikle seramik malzemeden üretilirler. Seramikler aşınma ve renk değişikliğine karşı dayanıklıdır. İlk yapıldığı gün rengi neyse yıllar sonra da aynı renk olarak kalırlar. Yani kaplama rengi zaten koyulaşmaz. Aynı şekilde kaplama rengini beyazlatma yöntemleri ile açmak da mümkün olmayacaktır. Diğer yazılarımızı okumak için buraya tıklayabilir, sıkça sorulan sorular için drsertac.com/sss adresimizi ziyaret edebilirsiniz.
Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını OkuKanal Tedavisi Sonrası Diş Neden Kaplama Yapılmalıdır?
Dişe Neden Kanal Tedavisi Yapılır? Dişlerin iç yapısında bulunan sinirler ve damarlar, dişin canlı kalmasını sağlayan önemli yapılardır. Ancak derin çürükler, travmalar ya da...
Devamını OkuDiş Taşı Temizliği: Sağlıklı Dişler İçin Neden Önemlidir?*
- **Diş Taşı Neden Oluşur? Temizlenmezse Ne Olur? İstanbul Küçükçekmece’de Tedavi Seçenekleri** - **Diş Taşı Temizliği: Neden Yılda Bir Defa Yaptırmalısınız?** Diş...
Devamını Oku
Yorum Yap