Diş hekimliği endüstrisi, benzeri görülmemiş bir değişim yaşıyor. Tarama, CAD / CAM ve stereolitografi süreçlerinin benimsenmesi, diş hekimlerinin verimliliklerini artırmalarına ve artan bir çözüm ve malzeme portföyüne erişim sağlamalarına olanak sağlamıştır.
Bu sürekli değişen ortamda dijital iş akışları için bu çözüm yelpazesini sunmaktan gurur duyuyoruz. Bu yeni iş akışlarını başarılı bir şekilde entegre etmemize ve bunların faydalarını gerçekleştirmemize yardımcı olan paydaşlarımıza da teşekkür ediyoruz.
Dijital Süreç
Her dijital iş akışı ağız içerisinin görüntülenmesi ile başlar. Bilgi analog bir şekilde yakalanmışsa (örneğin, bir ölçü alıp bir model dolduruyorsa), o zaman bu bilginin dijital bir formata dönüştürülmesi gerekir. Bu işlem laboratuvar tarayıcısı ile gerçekleştirilir. Ölçü, alçı model gibi hassasiyet kayıpları yaşamamak için kliniğimizde dijital tarama sistemi STRAUMANN VITIO VIVO kullanıyoruz.
Tasarım
Günümüzde sosyal medyada paylaşımların artması ile birlikte insanlarda bir estetiği kavramı ortaya çıktı. Gülüş estetiğinde de kaygılar var. Ben daha kötü bir noktaya gelebilir miyim gibi endişelerle ve tedavinin de ağrılı olup olamayacağı endişesiyle birçok kimse gülüş estetiği konusunda geri planda kalabiliyordu. Bu noktada dijital gülüş estetiği bizim imdadımıza yetişiyor.
Gülüş estetiğinde bizim hastaya yapacak olduğumuz tedavinin en başında tedavi sonundaki bitmiş görüntülü hastaya işlemin başında canlı gösterebiliyor olmamızdır.
Klinik Kayıtlar Fotoğraflar
Nasıl yapıyoruz? Hastamız bize gülüş estetiği için başvurduğunda ilk önce fotoğraflarını çekiyoruz. Sorunun ne olduğunu tespit ediyoruz. Kimisinde diş etleri çok fazla görünüyor, çapraşık dişler oluyor, dişlerin renkleri kötü olabilir, diş eksikliği olabilir.
Dijital Planlama
Sorunun ne olduğunu tespit ettikten sonra, kişiye yönelik diş eti cerrahisi, dudak operasyonu, lamine mi Zirkonyum mu yapılacak? İmplant tedavisi mi yapacak? Neyin yapılacağına karar verdikten sonra bir tedavi planlaması ortaya çıkarıyor.
Yine bilgisayar programı üzerinde hakkımızdan almış olduğu yüz fotoğrafı ve hastadan almış olduğumuz ağız içi tarama görüntülerini bilgisayar programı üzerine birleştirip kişinin istekleri doğrultusunda, bizim de uygun gördüğümüz bir dizayn da bir tasarım yapıyoruz. Bu yapmış olduğumuz tasarımın üç boyutlu yazıcıdan çıkartıp hastamızın ağzına demo olarak uygulayabiliyoruz
Hastamız aslında işleme başlandıktan sonra dişleri bittiğinde nasıl görüneceğini üç boyutlu modeller sayesinde ağzında birebir görebiliyor.
Tedaviyi yaptırma yaptırmama konusunda hastamıza karar verme açısından çok büyük bir avantaj sağlamakta. aynı zamanda hastaya avantaj sağladığı gibi Hekim olarak bize de canlı bir görüntü sunmakta. Çünkü fotoğraf üzerinde yapılan oynamalarla tedavi bittiği zaman dişleriniz böyle olacak şeklindeki sunum yapılıyordu. Bu görüntüler aslında iş pratiğe dönüştüğünde 2 boyut olduğu için yetersi kalmaktaydı.
Şu an geldiğimiz noktada biz bu işlemi tamamen 3 boyutlu yazıcı teknolojisi kullanarak üç boyutlu Modeli üzerine bu çalışmayı yapıyoruz. Hastanın Bire bir kendi diş modeli üzerine uygulanmış olan Daha sonrasında yapılacak olan laminelerin veya zrkonyum kaplamaları Ebat olarak aynı şeklini gösteren 3 boyutlu yazıcılarda plastik çıktıları alıp hastanın ağız ortamında uyguluyoruz ve tekrardan fotoğraflarını çekip öncesi ve sonrası fotoğraflarını bir ekranda karşılaştırınız ve Neyi nasıl yapmamız gerektiğini dişleri hangi büyüklükte yapmamız gerektiğini veya yaptığımız işlerin hangi formda olması gerektiğine? Daha tedaviye başlamadan önce karar vermiş oluyoruz.
Malzeme ve Tasarım
Tabii ki dijital gülüş estetiğinde kullanılan materyaller ve çok farklıdır. eski klasik yöntemle nasıl yapıyorduk hastalığına ağzına bir macun gibi ölçü maddesi yerleştirip hastanın dişlerini ölçüsünü alıyorduk. Bunun içerisinde daha sonra alçı döküm alçı döküldükten sonra teknisyenimiz alçı üzerinde bir tasarım yapıyordu.
Günümüzde kullandığımız dijital diş hekimliğinde bir ekranda hastanın önceki fotoğrafı diğer ekranda hastanın bilgisayara kaydedilmiş olan diş görüntüsü ve diğer ekranda da yapılan tasarım ekranı bulunmaktadır. Bu üç ekranın bir görüntülerinin birleştiği bir sistemle hem teknisyenin hem de diş hekiminin ortak bir şekilde bağlanabildiği bir online yazılım üzerinden bu tasarım ya peki sen arkadaşımız yaptığı çalışmayı bitirdiği zaman biz sisteme girerek bu tasarımın doğru olup olmadığını güzel olup olmadığına karar veririz.
Düzeltilmesi gereken yerleri düzeltiriz ve sonrasında elde edilmiş olan tasarım 3 boyutlu yazıcılar aktarılır veya CAD CAM cihazlarını aktarılır. Tabii CAD CAM cihazında üretileceği için bunların kesinlikle porselen bloklar veya zirkonyum bloklardan yapıda olması gerekir Dolayısıyla dijital gülüş tasarımında içerisinde hiçbir şekilde metal içermeyen full seramik veya full zirkonyum kullanırız.
Diş Yapım Süreci
İçerisinde hiçbir şekilde metal olmayan ve nihai görüntüsünün makinada bittiği sistemlerle kullanırız. Bizim başta yaptığımız ve hastanın ağzında uygulayarak hastamızın onayını aldığımız tasarımın aynısının finalde de çıkacağını garantisini bu şekilde elde etmiş olur.
Analog bilgiler dijital bir formata dönüştürüldükten sonra, istenen diş protezlerini (ör. Kron, köprü, model, cerrahi kılavuz, takma diş) oluşturmak için tasarım yazılımı (CAD) kullanmak gerekir.
Tasarım tamamlandıktan sonraki adım protezleri yapmaktır. Bugün bunu başarmak için iki seçenek mevcuttur: baskı veya frezeleme, her seçenek belirli klinik ihtiyaçları karşılamak için aralarından seçim yapabileceğiniz bir dizi malzeme sunar.
Sizi için yapay bir organ olarak görev yapacak dişleriniz için mevcut son teknolojiyi uygulamaktan gurur duyuyoruz.
EXOCAD NEDİR?
Exocad DentalCAD, önde gelen OEM markalı dental CAD yazılımıdır: Exocad DentalCAD yazılımı, hızlı çalışması ve kullanım kolaylığı ile bilinir ve eğitim maliyetlerini en aza indirmeye ve üretkenliği en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olur.
Günlük olarak karmaşık vakalarla uğraşırken bile güvenilir ve sağlamdır. Exocad DentalCAD’in hızı ve esnekliği, organik modelleme alanındaki en son araştırma sonuçlarından yararlanılarak elde edilir. Yedi yılı aşkın bir süredir exocad mühendis ekibi, sürekli olarak yenilikler sunmakta.
EXOCAD MODÜLLERİ:
İmplant Modülü: Tasarım dayanakları ve vidalı köprüler
Çubuk modülü: Hem standart hem de karmaşık çubuklar için gelişmiş çubuk tasarımı
Model Oluşturucu: Dijital ölçü taramalarından fiziksel modeller oluşturur
Isırık Splint Modülü: Gece koruyucuları tasarlar.
Geçici Modül: Operasyon öncesi taramalardan yumurta kabuğu geçiciler oluşturur.
Kısmi Çerçeve Modülü: Çıkarılabilir kısmi protez iskeletleri tasarlar.
Tam Protez Modülü: Tam protezlerin Dijital Tasarımı
TruSmile Teknolojisi: Dental restorasyonların gerçekçi şekilde oluşturulması
Sanal Artikülatör: Çene hareketini simüle eder.
Çene Hareketi Desteği: Cihazlardan çene ölçümünü içe aktarır.
DICOM Görüntüleyici: Tasarım süreci sırasında voksel CT verilerini görselleştirir.
Gülüş Tasarımı: Hasta fotoğraflarını, ana hatlarını ve 3B durumları birleştirir.
Diş Kitaplığı: Güzel doğal dişlerden oluşan kapsamlı kitaplıkla diş tasarımını kolaylaştırır.
Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler
Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...
Devamını OkuKanal Tedavisi Sonrası Diş Neden Kaplama Yapılmalıdır?
Dişe Neden Kanal Tedavisi Yapılır? Dişlerin iç yapısında bulunan sinirler ve damarlar, dişin canlı kalmasını sağlayan önemli yapılardır. Ancak derin çürükler, travmalar ya da...
Devamını OkuDiş Taşı Temizliği: Sağlıklı Dişler İçin Neden Önemlidir?*
- **Diş Taşı Neden Oluşur? Temizlenmezse Ne Olur? İstanbul Küçükçekmece’de Tedavi Seçenekleri** - **Diş Taşı Temizliği: Neden Yılda Bir Defa Yaptırmalısınız?** Diş...
Devamını Oku
Yorum Yap