Günlük yaşantıda beklenmeyen kazalar ile karşılaşma ihtimalimiz her zaman mümkün. Özellikle dişler üzerine gelen çarpma kuvvetlerinde dişin kırılması, kopması, yerinden çıkması ve Bazen de sadece canlılığını yitirmesi söz konusu olabilmekte. Söyle bir düşündüğünüzde siz veya yakın çevrenizden birileri mutlaka çarpma sonucu dişlerine zarar vermiş olabilir. Bu yazıda diş travmaları sonrası neler yaşanabileceğini ve diş çatlak kırıklarını inceleyelim.
Dişin üzerine bir aşırı kuvvet geldiğinde dişinizin zarar görüp görmediğinden tam emin değilseniz ne yapmanız gerektiğini veya dişinizde kırık çatlak söz konusu olduğunda sizi nelerin beklediğine değinmeye çalışacağım. Öncelikle her çarpma sonrası doktora gitmek zorunda olmadığınızı bilmeniz lazım. Dişler çok da zayıf değildirler. Ancak bazı durumlarda da doktora gitmekte geç kalırsanız kaybettiğiniz zaman sizin aleyhinize olabilir. O zaman şu soruyu sorduğunuzu duyar gibiyim.
Tedaviye ihtiyacım olup olmadığını nasıl bilebilirim?
Her türlü ağız travmasında olduğu gibi gelen kuvvetin normal bir ısırma kuvvetinden daha fazla olduğunu düşünüyorsanız dişiniz için tedavi gerekip gerekmediğini belirlemek amacı ile diş hekiminize danışın. Diş hekiminiz, etkilenen bölgeyi muayene eder ve gerekirse röntgen çeker.

Diş hekimi Nasıl Bir Tedavi Uygular?
Çatlak veya kırık diş

Çatlak veya kırık dişler, başka hasar meydana gelmeden mümkün olan en kısa sürede onarılmalıdır. Kanal tedavisi veya dişin çekilmesi gerekebilir. Çatlak diş minesini veya dentini etkilemişse, genelde en iyi tedavi kuron uygulamasıdır.
Çatlakların her zaman görünür olmadığını, hatta röntgende bile görünemeyebileceğini unutmayın. Semptomlar, çiğneme esnasında ağrı, soğuk ve sıcak gıda ve içeceklere, havaya karşı hassasiyeti içermekle birlikte, koşul zamanla daha belirgin bir hal alabilir.
Fırlamış dişler
Dişin başarılı bir şekilde yerine takılması için, mümkün olan en kısa sürede yuvasına tekrar reimplante edilmelidir. Geçen her dakika, diş kökünde daha çok hücrenin ölmesi demektir. Mümkünse, dişinizi sadece suyla çalkalayın, dişi yerine koyun ve mümkün olan en kısa sürede diş hekimiye gidin. Kök, sadece kuronundan tutulmalı ve kurumasına müsaade edilmemelidir. Başarılı olması için reimplantasyonun ilk 30 dakikada yapılması gerekir, ancak iki saate kadar başarı ihtimali yüksektir. Diş hekiminizin dişin stabilize edilmesinden sonra bir – iki hafta içinde kanal tedavisi yapması gerekebilir.
Diş hekimi tarafından çekilsin, ya da kazara çıkmış olsun daimi olarak kaybedilen dişlerin yeri doldurulmalıdır. Burada amaç, çiğneme ve konuşma gibi problemleri, diğer dişlerin yer değiştirmesini ı, tek taraflı çiğnemenin yol açabileceği Temporo Mandibular eklem (TMJ) bozukluklarını ve çene kemiğinin zayıflamasını önlemektir. Kaybedilen dişlerin yerine köprü, protez ve implant yapılabilir.
Bazen de gelen kuvvet büyük ise çenede kırık veya çatlak meydana gelebilir. Özellikle bir yerden düşme gibi durumlar ve trafik kazalarında ve kavga sırasında çene kırıklarına rastlayabiliyoruz.
Çene Kırığı
Sizin veya birinin çenesinin kırıldığından şüpheleniyorsanız, yerinden oynatmayın. Çene, başın üstünden geçecek şekilde çenenin etrafından sarılmış bir mendil, kravat veya havlu ile sabit tutulmalıdır. Şişme varsa, azaltmak için soğuk kompres uygulanmalıdır. Derhal bir hastanenin acil servisine gidin veya diş hekiminizi arayın.

Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını Oku
Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını Oku
Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorumlar (1)
Pingback: Dişlerinizle Neler Yapıyorsunuz? - İmplant, Zirkonyum Diş Kaplama İstanbul- Diş Hekimi Sertaç KIZILKAYA