Tek diş eksiklikleri; oral implant, adeziv köprü restorasyonları ya da geleneksel metal destekli porselen restorasyonlarla giderilebilir.
Son yıllarda; fiberle güçlendirilmiş kompozitlerden hazırlanan köprü restorasyonları, metal destekli restorasyonlara oranla daha fazla talep görmektedir.
Bu tip restorasyonlarda fazla preparasyon yapılmaması; dentin hassasiyeti veya periodontal dokularda enflamasyon riskinin az olmasını sağlar.
Bu tip restorasyonlar; ekonomik olması, geri dönüşümlü bir tedavi olması, klinik ve laboratuvar işlemlerinin kısa ve kolay olması gibi avantajları nedeniyle sıklıkla tercih edilirler.
1 yıllık takip süresi sonunda yapılan tüm cam fiber diş restorasyonlarda herhangi bir başarısızlık görülmedi.
Periodontal hastalıklar, enfeksiyon, travma, çürük gibi nedenlerle kaybedilmiş tek diş eksik-liklerinde sabit ya da hareketli protez, implant destekli kuron ve adeziv köprü gibi restorasyon çeşitleri uygulanmaktadır.
Bu uygulamaların çeşitli avantaj ve dezavantajları mevcuttur.1 Geleneksel köprü restorasyonlarında, dişsiz boşluğun her iki yanındaki dişlerin kesilmesi, bir-den fazla seans gerektirmesi, tamirlerinin uzun olması, laboratuvar teknisyeninin becerisine bağlı olması, maliyetinin yüksek olması gibi zorlukları vardır
Fiberle güçlendirilmiş kompozitlerin (FGK) sabit protezlerde kullanımı 1990’lar-da artışa geçmiş ve estetik üstünlüklerinden dolayı sıklıkla kullanılmıştır.
FGK’lerle geleneksel preperasyonla sabit protetik restorasyonlar hazırlamak mümkünken, destek dişler üzerinde çok az preparasyon yapa-rak ya da hiç yapmadan da koruyucu yaklaşım elde etmek mümkündür.
Fiberle güçlendirilmiş kompozitlerin çeşitli kullanım alanları vardır.
– Direkt kompozit restorasyonlar
– İndirekt restorasyonlar (inley, onley, tam veneer koron)
– Periodontal ve travma sonrası splint uygula-ması
– Kısa veya uzun süreli geçici köprüler
– Ön ve arka sabit köprü restorasyonları (tek üyeli veya implant destekli)
– Protezlerin güçlendirilmesi ve tamiri
Fiberle güçlendirilmiş kompozitlerin fiziksel özelliklerinin güçlendirilmesi amacıyla yapılarına değişik fiberler katılmıştır.
Bunlar; karbon, ara-mit, polietilen ve cam fiberlerdir.6 Cam fiberler 1960’ların başından itibaren diş hekimliğinde kullanılmaktadır.
Cam fiberler; amorf (kristalsiz), izotropik, üç boyutlu ağ yapısındadır. Renksiz, doku ile uyumlu, estetik, esnek ve dirençli olması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.
Ayrıca yapışma özelliklerinin çok iyi olması, translüsens olması, korozyona uğramaması gibi avantajlara sahiptir.
Cam fiberlerin; E-cam, S-cam, C-cam ve M-cam olmak üzere değişik türleri vardır.
Fiberle güçlendirilmiş kompozitlerde kullanılan fiberler elektriksel cam yani e-cam olarak bilinmektedir. Fiberle güçlendirilmiş sabit bölümlü protezler ilk defa Vallittu tarafından sınıflandırılmıştır:
1. Dalgalı ya da tek yönlü cam fiber ile alt yapısı hazırlanan tam kronlar
2. FGK alt yapı ile yüzey tutuculu rezin bağlı sabit parsiyel protezler
3. FGK alt yapı ile inley ya da bölümlü kron tutuculu inley protezler
4. FGK alt yapı ile yüzey tutuculu ve tam kron inley bölümlü kron tutuculu sabit protezlerin kombine kullanıldığı hibrit sabit bölümlü protezler
Fiberle güçlendirilmiş kompozit köprülerde gövde; direkt ve endirekt yöntemle hazırlanabilir. Gövde hastanın kaybetmiş olduğu doğal dişi, hazır akrilik diş olabileceği gibi kompozit rezinle de şekillendirilip hazırlanabilir.
16/06/2023
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını Oku
09/06/2023
Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını Oku
09/06/2023
Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap