Beyaz dolgu olarak da adlandırılan, hem arka hem de ön grup dişlerde kullanılan, estetik olduğu kadar sağlam da olan günümüz diş hekimliğinde en yaygın kullanılan dolgu materyalidir.Diş çürüğü oluşmaya başladığında erken dönemde diş dolgusu yapılır ise kesin sonuç alınacaktır. Yapılan dolgunun kalitesi ve hekimin kullandığı cihaz, ekipman ve dolgu malzemesi de diş dolgusunun başarılı olmasında etkili faktörlerdir.

Kompozit Diş Dolgusu Avantajları

  1. Kompozit dolgu dişle aynı renkte olması sebebiyle estetiktir.
  2. Kompozit dolgu Estetik olduğu kadar dayanıklı ve dirençlidir.
  3. Kompozit dolgu diş yüzeyine yapışabilme özelliğinden dolayı dişte metal dolgulardan farklı olarak sağlıklı diş dokusunu kaldırmaya gerek yoktur.
  4. Kompozit dolgu metal dolgulardan farklı olarak toksik civa gibi maddeler bulunmaz.
  5. Kompozit dolgu tedavi sırasında ışıkla sertleşmeleri tamamlanır.

Kompozit Diş Dolgusu Tedavi Süreci

  • Lokal anestezi yapılarak çürük dokunun uzaklaştırılması.
  • Diş yüzeyine dolgunun tutunması için ‘bonding’ adı verilen ajanlar sürülerek özel bir ışıkla sertleştirilmesi.
  • Dişe en uygun renkte dolgu maddesinin seçilerek, ufak tabakalar halinde ışıkla sertleştirilmesi.
  • Doğal dişe uygun formun verilmesi ve fazlalıkların alınması. Son aşamada da cilanın yapılması.

Kompozit Diş Dolgusu Dezavantajları:

Çürüğün diş etinin çok altına indiği, kan ve tükürükten izole edilemediği durumlarda başarı oranları düşüktür.
Işıkla sertleşme esnasında çok azaltılmış olsa da büzülme gösterirler.
Uygulaması metal dolgulara oranla çok hassasiyet gerektirir ve daha uzun zaman alır.

Estetik diş dolgusu
Estetik diş dolgusu

Diş Dolgusunda Başarı Faktörleri ve Garanti

Kaliteli kompozit dolgu malzemesi kullanımı önemlidir.
Doğru bant seçimi ve hekimin özenli çalışması gereklidir.
Hasta kompozit dolgu tedavi sonrası ağız hijyenine özen göstermelidir.
Kliniğimizde yapılan Kompozit dolgu tedavilerinde 5 yıl boyunca ücretsiz değişim garantisi vermekteyiz. Hasta kaynaklı ağız hijyen sorunlarından, kaza ve darbelerden kaynaklanan problemler garanti kapsamı dışındadır.

Kompozit Diş Dolgular Nasıl Yapılır?

Kompozit dolgular, hazırlanmış boşluklara tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem bitince kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir ve düzeltilir. Bütün bu işlemler amalgam dolgu işleminden daha uzun sürer. Ancak amalgamın en az iki katı kadar daha pahalıdır. Kompozit dolguların ağızda kalma süresi de 7-10 yıldır ki bu süre amalgamın ömrüne yakındır. Ancak çok büyük dolgularda durum amalgamın lehinedir. Bu dolguların en büyük avantajları estetik olmalarıdır. Ayrıca bu dolgular dişlere iyice bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık geçmesini engeller. Kompozitler, yalnızca çürükleri tamir etmek için değil, dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek kozmetik etkileri için de kullanılabilmektedirler. En önemli dezavantajı işlem sonrası duyarlılıkların olmasıdır. Dolguların renkleri, kahve, çay gibi boyayıcı yiyeceklerle de hafifçe değişebilmektedir.

Kompozit restorasyonlar sonrası hastaların bilmesi gerekenler.

Kompozitlerde de artık aynı seansta polisaj işlemi yapılabilmektedir. Ancak çok büyük restorasyonlar ya da çok diş için yapılan seri restorasyonlarda hastayı bir defa daha kontrole çağırıp varsa gerekli düzeltmeleri yapmak hem estetik hem fonksiyon açısından çok daha iyi olacaktır.Bu malzeme ile ön dişlerde çok büyük kayıplar restore edilebilmekte bu nedenle hastaların ısırmada dikkatli olmalarının bu restorasyonların ömrünü uzatacağının da anlatılması gerekmektedir. Özellikle ön yüzde yapılan uygulamalardan sonra ne kadar iyi polisaj yapılmış olsa da boyayabilen yiyecek ve içeceklerin dolguların renklerini değiştirebileceği yine hatırlatılmalıdır.Aşınma nedeni ile restore edilmiş dişlerde daha çok dikkat edilmesi gereken şey de hastaya çok sert olmayan diş fırçaları önermek ve fırçalama yöntemlerinde düzeltmeler yapabilmelerini sağlamaktır.Bu öneriler geniş ön yüz restorasyonları için de geçerlidir.

Kompozit Diş Dolgusu Fiyatları

Kompozit dolgu fiyatları, kimi kliniklerde tek bir fiyat kimi kliniklerde ise dolgu yapılan yüzey sayısına göre değişen fiyatlardır. Kompozit dolgu fiyat araştırması yaparken bu durumu göz önünde bulundurmanızı, dolguların hangi yöntemlerle ve hangi dolgu malzemeleri kullanılarak yapıldığını araştırmanızı öneririz. Kompozit dolgu fiyatları 250 TL civarındadır.  Muayene ve kontrol randevusu için bizi 05493474347 den arayabilir ya da aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Formun sonunda ilgili bir video var onu izleyebilir veya linkeri takip edebilirsiniz.

Error: Contact form not found.

Rate post

Rate post
Önceki YazıOrtodonti
Sonraki Yazıİnley ve Onley Diş dolgusu
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap