Bütün bir yıl sabırsızlıkla beklediğimiz, neşe dolu güzel günler yaşayacağımız bayram günleri; eş-dost ziyaretleri, gezmeler, güzel yiyecekler, tatlılar, şekerler, çikolatalar ile hatırladığımız günlerdir. Kimi zaman bir tatil yöresinde, kimi zaman da akraba ziyaretinde geçeririz bayram günlerimizi. Tatilin tadı sofralarda çıkarılır. Ancak bu kadar güzel bir günü insana zehir edebilecek küçük ama çok küçük bir ayrıntıya dikkat etmeliyiz.

Çoğu zaman önemsemediğimiz, yemek yiyip sonrasında ihmal ettiğimiz dişlerimiz böylesi güzel günlerde ağrımaya başladığında; bu durum hayatımızdan bezdirebilir bizleri. Küçücük bir diş çürüğünün insanı bütün gece uykusundan alıkoyduğunu, yemek yemesini engellediğini ve hatta konuşamayacak kadar ızdırap verdiğini hepimiz biliyoruz. Bayramda böylesi kötü bir sürprizle karşılaşmamak için bayram öncesi dişlere neler yapabileceğimizi diş hekimi Sertaç Kızılkaya’dan öğrendik.

Bayram Günlerinde Diş ve Diş Eti Sağlığı – Dr. Sertaç Kızılkaya

Diş çürükleri, aniden başlayan ağrı ile günlük yaşantımızı ve iş hayatımızı durduracak kadar   etkili olabiliyor. Dişin mine tabaksında başlayan küçük bir çürük ilerleyerek derin tabakalara geçip önce soğuk içecekler içerken, bir sonraki aşamada ise yemek yerken rahatsızlık verebiliyor. Bu tip ağrılar; bayramlarda, tatillerde, sınav zamanı veya hamilelik sırasında ortaya çıktığında ise ömür boyu unutamayacağımız kötü günler geçirmemize neden oluyorlar.

Normal zamanda bu şekilde bir diş ağrısı yaşandığında diş doktoruna giderek tedavi ettirmek mümkündür. Ancak özellikle tatil günlerinde diş doktorunuzun da tatilde olduğunu düşünürseniz tanımadığınız bir hekime gitmek hiç de hoşunuza gitmeyecektir. Bu nedenle verdiği ilk ağrı sinyalleri pek dikkate alınmayan dişler, sonraki günler içerisinde ağrının şiddetini arttırırlar. Dişlerde apse oluşabilir. Diş arasındaki çürüklerden kaynaklanan ağrılarda antibiyotikler doğrudan etki göstermezler. Ancak ilerlemiş enfeksiyonlarda kemiğe yayılan apselerde şişkinliği indirmek ve enfeksiyonu baskı altına almak için kullanılırlar. Antibiyotiklerin tedavi edici etkisi yoktur.

Diş ağrısındaki değişim pulpa odası aracılığı ile hissedilir. Ağrı kesiciler bile bu ağrıyı tamamen geçirmekte yetersiz kalabilmektedirler. Yukarıda da belirttiğim gibi insanı canından bezdiren bu denli şiddetli bir ağrıyla karşı karşıya kalmamak için yapabileceğimiz birtakım işlemler vardır. Öncelikle herkes için geçerli olan düzenli ağız bakımı, diş fırçalama, diş ipi kullanma ve arayüz fırçası kullanma gibi alışkanlıklar edinmeliyiz. Diş eti kanaması, ağızdaki sorunlar için önemli bir göstergedir. Kırmızı alarm olarak adlandırdığım diş eti kanaması, bazen bir çürüğün bazen periodontaltis olarak adlandırdığımız önemli bir diş eti hastalığının olası işaretidir. Senede en az bir defa yapılması gereken diş hekimi kontrolü ve diş temizliği gerçekleştiğinde; başlamakta olan diş çürükleri erken teşhis ve tedavi edilebilmektedir.

Bayram Kabus Olmasın!

Gerek diş hekimi üye gerekse diş eti hastalığı erken dönemde fark edilip tedaviye başlanır ise ağrı, enfeksiyon ve diş kaybı yaşanmadan sorun ortadan kaldırılabilmektedir. Her şeye rağmen dişlerinizde çürük var ise ve sızlamaya başladı ise düzenli diş temizliğine devam etmelisiniz. Alkol, aspirin gibi kimyasal maddeleri dişinize koyarak dişin ağrısına gidermeye çalışmayın. Bu tip işlemler o bölgedeki canlı dokulara zarar vereceğinden zaten var olan sorunu daha da şiddetlendirecektir.

Diş fırçaladıktan sonra ılık tuzlu su ile ağız gargarası yapabilirsiniz. Karanfilin ağrı kesici özelliğinden faydalanmak da mantıklı olacaktır. Ağzınıza alacağınız bir karanfil parçası, ağrının önemli ölçüde azalmasına yardımcı olur. Daha önce kullanmış olduğunuz -size allerjik problemler yaşatmamışsa eğer- Mey’de ağrısı gibi sorunlar yaratmayan ağrı kesicilerden içebilirsiniz. Ancak ağrı kesicilerin de diş çürüğünü asla tedavi etmediğini, ağrıyı yalnızca birkaç saatliğine geçirdiğini unutmamak gerekir.

Kürdan gibi sert cisimlerle dişlerin arasını karıştırmak, diş ve diş etlerine zarar verecektir. En kısa zamanda bir diş hekimine kontrol için gidip, diş ve diş eti problemlerinizi tespit ve tedavi ettirmeniz gerekmektedir. Kaybedilmiş dişleriniz için implantlar hakkında https://drsertac.com/implant sayfasından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

İyi bayramlar.

Rate post

Rate post
Önceki YazıZirkonyum Diş Koku Yapar Mı?
Sonraki Yazıİmplant Yapımı Nasıl Oluyor?
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap