Hastalar gece ağrıyan dişleri için hızlı çözüm arayışına girerler. Çevredekiler bu bir anda ağrının ortaya çıktığını zanneder. Fakat öyle değildir. Ağrı daha önce sinyallerini vermiştir. Soğuk sıcakta hassasiyet oluşmuştur. Hafif hafif ağrılar  ve o bölgede diş eti rahatsızlıkları olmuştur. Dişlerin arasına yiyecek artıkları girmiştir. Daha fazla diş ağrısı hissedildiğinde ise belkide ağrı kesici ile geçiştirilmiştir. Bu aşamalardan sonra dişte madde kaybı olmuş çürük derinleşmiştir. Dolgu yapılması gereken diş kanal tedavisine gitmiştir. Mikroplara maruz kalan diş apse oluşumuna kadar ilerlemiştir. Gece ağrıları başlamış olur. Bu yazıda diş ağrısı hakkında bilgi verip problemli dişlerin belirtilerinden bahsedeceğim. Hemen ardından diş neden ağrır ve diş ağrısı olduğunda ne yapmalıyız sorularının cevabını bulabilirsiniz.

Diş ağrısı hakkında

Diş ağrısı çenenizin ve yüzünüzün etrafındaki ağrıdır. Buna genellikle dişinizdeki bir sorun neden olur. Diş ağrısına diş kökünde tahriş olmuş bir sinir, enfeksiyon, çürüme veya diş kaybı neden olabilir. Her dişin orta kısmında diş özü bulunur. Diş özü içinde çok sayıda hassas sinir ve kan damarı bulunan yumuşak, süngersi bir dokudur. Diş özü sert doku katmanlarıyla çevrilmiştir ve en dış tabaka mine tabakasıdır. Dişin içinde bulunan diş özü iltihaplandığında diş ağrısı meydana gelir. Buna genelde pulpitis denir ve sıklıkla diş çürümesinden kaynaklanır. Dişte oyuklar (çürükler) meydana gelerek alttaki siniri açıkta bırakır. Sinire dokunan yiyecek ve içecek (özellikle sıcak ya da soğuk olduğunda) ağrıya neden olur. Bu tedavi edilmezse, diş özünüz ölür ve enfekte olur. Bunun sonucunda apse oluşur ve şiddetli, zonklayan bir ağrıya neden olur.

İmplantlar ve Uygulama Alanları
İmplant yapımı ve uygulama alanları İstanbul Küçükçekmece Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya açıkladı.

Diş Ağrısının Öncü Belirtileri

Diş ağrısı genellikle aniden başlar ve ağrı hafif rahatsızlıktan çok şiddetliye kadar çeşitlilik gösterebilir. Başınızda, çenenizde ve kulağınızda sürekli ya da gelip giden, zonklayan bir ağrı hissedebilirsiniz.Ağrı özellikle sıcak veya soğuk bir şeyler yediğinizde veya içtiğinizde daha da şiddetlenir. Ağrıyan dişinizin olduğu tarafta çeneniz de ağrıyabilir ve dokunmaya karşı hassaslaşabilir. Ağrı yattığınızda daha şiddetli olabilir çünkü dişinizin üstüne daha fazla yük biner.Diş ağrısının tipik belirtileri arasında çiğneme sırasında ağrı, sıcak veya soğuk yiyeceklere karşı hassasiyet, diş veya diş etlerinizin etrafında kanama, dişin etrafında şişme ve çenenin şişmesi sayılabilir. Diş ağrısı şiddetlenmeden önce öncü belirtileri

Diş Neden Ağrır?

Dişinizin ortasındaki diş özü iltihaplandığında diş ağrısı çekersiniz. Bu genelde dişiniz çürüdüğünde veya dişinizde küçük bir çatlak ya da delik olduğunda meydana gelir. Ayrıca aşağıdaki dental tedavileri takiben de dişiniz ağrıyabilir. Örneğin, bir dolgu yapıldıktan sonra diş özü tahriş olabilir. Ayrıca diş eti çekilmesi de dişin hassas kısımlarını açıkta bırakabilir. Bu da özellikle bir şeyler yerken ağrıya neden olur.Başka birtakım rahatsızlıklar da diş ağrısına benzer ancak dişler bu durumdan etkilenmez. Ortodonti tedavisi ile üzerine yük verilen dişlerde de ağrı olur. Ortodonti tedavisinde diş ağrısı belirli sınırlar dahilinde normal kabul edilmektedir. Diş hareket ederken diş ile kemiği bağlayan periodontal liflerde gerilme ve sıkışma olur. Diş ve çenede ağrı hissedilir. Paresetamol türevi ağrı kesiciler ile bu tip ağrılar giderilebilir. Periodontal liflerde iyileşme birkaç hafta sürer. bu süre içerisinde ortodonti hastalarının biraz sabırlı olması gerekmektedir. Dayanılamayacak kadar ağrı olduğunda mutlaka ortodonti uzmanı ile iletişime geçerek diş üzerine verilmesi gereken yükten daha fazla yük verilip verilmediği kontrol edilmelidir.

Diş Ağrısı olduğunda ne yapmamız gerekir?
Midemize zarar vermeyecek bir ağrı kesici almalıyız. 25 dk sonra ağrı kesici etkisi gösterdiğinde ağrımız hafifleyecektir. Bir sonraki gün ağrı geçti diyerek günlük yaşantıya dönerseniz sizi daha büyük sorunlar bekler. Daha sonra aynı şiddetle ağrılar olduğunda ağrı kesici bu defa fayda etmez. Ağrı kesici olarak daha önce kullandığınız ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Etki süresi en fazla yarım saati bulabilir.
Bazı ilkel yöntemlerle hastalar ağrı kesme yoluna da gidebilir. Örneğin: Ağrıyan dişe veya çevresine kolonya, tütün basmak gibi. Bazıları da dişe rakı sürmek gibi farklı yöntemler deneyebilmekte. Bunlar çok yanlış yöntemlerdir. Ağrıyı kesmediği gibi diş etine de zarar verir. Bazı hastalar da korkudan ağrıya direnir. Apse çok fazlalaşmıştır artık diş eti şişmiştir. Bu durumda antibiyotik kullanımının yanı sıra en kısa sürede kanal tedavisine başlanmalıdır. Kanal yapılmayacak durum var ise çekim yapılmalıdır. Çekim yapılmaya karar verilmişse antibiyotik eşliğinde drene edilmelidir. Drene edilmemesine rağmen ağrı geçmeyebilir. Kesin çekim kararı verilmişse apsenin azaltılması şişin geçmesi gerekir. Drenaj bu sürecin ağrıyı azaltır ve çekim gününe kadar sizi rahatlatır. Diş tedavileri artık tamamen ağrısız yapılmaktadır. Dişiniz tedavi ettirmeye karar verdiyseniz 0 212 909 37 48 den randevu alabilirsiniz.

Ağrıyan Dişe Kanal Tedavisi Yapılır mı?

Dişlerimizden bir tanesi ağrıdığında ağrıdığında sorunu gidermenin belki de en basit yolu o dişi çekmek! Ancak diş çekildiği zaman sorun bitmiyor. Aksine yeni sorunlar ortaya çıkıyor. O yeni sorunlar da belki size başka sorunları getiriyor. Diş çekildi ağrı geçti ancak çiğneme fonksiyonu azaldı ve estetik olarakta problemler ortaya çıktı buraya bir implant tedavisi veya diş köprüsü gibi bir uygulama gerekecek. Aslında dişi çekmeden kanal tedavisi yapılsaydı bunların hiçbirine gerek kalmayacaktı. Bu nedenle bizim ilk tercihimiz arayan dişine kanal tedavisi yapmak oluyor. Her ne kadar kanal tedavisi zor ve başarı şansı çok yüksek olmayan bir tedavi olsa da dişin çekilmesinden daha i̇yi bir alternatif olarak karşımızda durmakta. Ağrıyan dişe ilk tercihimiz kanal tedavisi yapmak dedik. Bazen kanal tedavisi ile kurtulamayacak işler olabiliyor. Kanalların eyri dar tıkanık olması gibi durumlarda arayan dişe kanal tedavisi yapılamayabilir. Ancak çoğunlukla diş ağrısının başladı erken dönemlerde bize başvuran hastalarımıza başarılı kanal tedavileri ile dişi ağızda tutma olanağımız oluyor.

Ağrıyan Diş Apseli mi?

Bilinenin aksine agriyan diş mutlaka apselidir diyemeyiz. Apse olmadan önce dişin pul pası zarar görür ve bakterilerin o bölgede çoğalarak kök kanalı yolu ile kemik içerisinde artması gerekir. Klinik belirtiler ve alınan diş filmi değerlendirmesi sonrasında dişin ne durumda olduğu tespit edilerek tedavisi için gerekli adımlar atılır. Diş apseli olduğunda bile bazen kurtarılması mümkün olabilir.

Bilgi için lütfen diş hekiminize başvurunuz. 05493474347

Rate post

Rate post
Önceki YazıCeren Kızılkaya
Sonraki YazıÇAY VE KAHVENİN DİŞLERE ETKİLERİ?
16/06/2023

Zirkonyum Nasıl Bir Diş

Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?

Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
09/06/2023

Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?

Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorumlar (2)

emine

Mar 20, 2016 at 9:25 PM

İyi geceler şuanda çok ama çok şiddetli bir ağrı çekiyorum dişim kırıldı dayanılmaz bir ağrı ne yapmam gerekir

Reply

Sertaç Kızılkaya

Mar 22, 2016 at 1:53 PM

Açık bir diş kliniği bulup hemen gidiniz.

Reply

Yorum Yap