03/01/2017
Kanal tedavisi ne zaman yapılır?
Dişlere mecbur kalınmadıkça kanal tedavisi yapılması tavsiye edilmez. Ancak ağrı yapmaya başlayan bir diş için kanal tedavisi düşünülür. Kendiliğinden başlayan bazen gece uyandıran ağrılar veya ağrısı geçmeyen ve ağrı kesici içmemizi gerektiren ağrılar, dişin kanal tedavisi ihtiyacı olduğunu gösteriir. Bu durumda dişi çekmeden ağızda tutmanın yolu ancak içerisindeki sinirleri alarak kanal tedavisi yapmaktır. Dişin içerisinde sinir, lenf damarlari, kan damarları bakteriler ile hasar görür ve ağrımaya başlar. Genellikle üzerine aşırı yük gelmiş dişlerde kırık ve çatlak oluşması veya derin çürükler kanal tedavisi gerektirebilir.
Dişe yapılacak kanal tedavisinin iyi olması ne demek?
Dişi acıtmadan kanal tedavisi yapmak iyi kanal tedavisi midir? Yoksa kanal tedavisini tek seferde bitirip hastayı göndermek mi? 25 yıllık meslek hayatımda iyi bir tedavinin birçok özelliği bir arada taşıması gerektiğini öğrendim. Sadece ağrısız kanal tedavisi değil uzn süre ağızda kalabilecek bir kanal tedavisini mümkün olan en kısa sürede ve hastanın canını hiç acıtmadan yapmak gerekir. Bütün bunları yaparlken de kanal tedavisi fiyatları ile hastayı üzmemek de önemli tabii. Tıkalı veya eğri kanalları açmak, tek kanal olarak başlayan ancak ileride ikiye ayrılan kanallar ile baş etmek gibi zorlukları barındıran kanal tedavisi işlemi sorunlu dişler için dişin çekiminden öönceki bir çabadır. Dişi ağızda tutma çabası. Başarılı olduğunda implantdan daha sağlam bir doğal diş kökü müücadelesidir kanal tedavisi yapmak. Hasta ile hekimin iş birliğini gerektirir kanal tedavisi işlemi. Başarısı da yine hekimi ve hastayı mtlu eder. Çöpe gidecek bir diş kökü ağızda esteik ve fonksiyon sağlamak için kullanımdadır çünkü.
Kanal tedavisi yaparken neden ağrımaz?
Dişiniz lokal anestezi adı verilen madde ile uyuştırılur. Dişin iyice uyuşması beklendikten sonra sinir alınır. Bu nedenle kanal tedavisi yapılan diş tedavi sırasında ağrı yapmaz. Dişte enfeksiyon var ise tam uyuşukluk sağlanamayabilir. Bu durumda ilave anestezi veye antibiyotik tercih edilebilir.
Kaplama altındaki dişe kanal tedavisi yapılmalı mıdır?
Bir diş kaplama için kesildiğinde soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet kazanır. Bu son derece normal bir durumdur. Bazen diş kesiminden sonra pulpa odası ve reaksiyon vererek aşırı ağrı yapmaya başlayabilir. Bu durumda geçmeyen ağrılar ve gece başlayan ağrılar oluyor ise dişe kanal tedavisi yapılması gerekir. Diş üzerine kaplama yapıldığında genellikle alttaki dişin kanal tedavisi olması gerekmez. Ancak zorunlu durumlarda kaplamanın altındaki dişlere kanal tedavisi uygulanır.Ancak kendiliğinden ağrıyan ve ilaç içmenizi gerektiren şiddetli diş ağrılarınız varsa kaplama uygulanan dişin sinirleri alınmalıdır.
Mecbur kalınmadıkça dişlerin sinirini almak ve kanal tedavisi yapılması tavsiye edilmez. Çünkü kanallar dar olabilir veya ilave kanallar var ise bu kanallara girmek mümkün olmayabilir bu durumda bir şey kaybetme riski vardır. Mecbur kalınmadıkça işler için kanal tedavisi uygun değildir. Dişinize kanal tedavisinin uygun olup olmadığı ile ilgili diş hekiminez size bilgi verecektir.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap