Ağız kokusu Neden olabilir?
Ağız kokusu (halithosis) sosyal ilişkileri etkileyen bir problem olmasının yanı sıra çok büyük olasılıkla bir hastalığın da belirtisidir. Çoğu zaman kişiler kendi ağız kokularını hissetmezler. Bu nedenle doktora gitme ihtiyacı da duymazlar. Bu yüzden tedavi gecikir ve kişinin sosyal ilişkilerini de olumsuz etkiler. Oruç tutmak, sarmısak, soğan gibi yiyecekler yemek geçici ve hastalıkla ilişkili olmayan bir ağız kokusuna neden olurlar. Yine sabah uykudan kalkıldığında hafif bir ağız kokusu olabilir. Bu da geçici bir durumdur. Endişe duyulması gereken gerçek ağız kokusudur.
Bundan kurtulmak için ne yapmalıyım?
Gerçek ağız kokusu %90 a yakın oranda ağız içinden kaynaklanır. Kokunun kaynağı çeşitli nedenlerle ağızda çoğalan havasız ortam bakterilerinin (anaerob bakteriler) yaydığı uçucu sülfür gazlarıdır. Başlıca nedenler.
1) Dişeti hastalıkları: Dişetinin iltihabi hastalıkları dişetlerinde kanamaya neden olur. Gerek kan pıhtısının gerekse ilthabi sıvıların neden olduğu kötü koku hastalığın ileri dönemlerinde hastanın kendisini dahi rahatsız edecek kadar belirgindir
2) Dil: Ağız kokusu şikayetlerinin büyük bölümünün kaynağı dildir. Dilin üst kısmındaki kıvrımlar anaerob bakterilerinin üremesine çok uygundur. Bu nedenle dilin üst kısmı da mutlaka dişlerle beraber fırçalanmalıdır. Bu normal bir fırçayla olabileceği gibi özel dil fırçalarıyla da yapılabilir. Dili fırçalamak bulantıya neden olabilir. Eğer nefes verirken fırçalayıp nefes alırken fırçayı çekesrek bulantı olmayacak ya da çok azalacaktır.
3) Çürük dişler: İlerlemiş çürüklerde diş canlılığını kaybedebilir. Ölmüş olan diş dokuları şiddetli bir ağız kokusuna neden olurlar.
4. Diğer nedenler: Eskimiş ve yerinden oynamış protez ve dolgular, sürmesini tamamlayamamış yirmi yaş dişleri de ağız kokusuna neden olurlar.
Ağız kökenli olmayan halithosise bir çok hastalık neden olabilir. Bunların önemli bir bölümü kronik tonsillit (bademcik), kr. sinüzit, kr. faranjit gibi üst solunum yolları hastalıklarıdır. Mide ve yemek borusu hastalıkları, karaciğer ve böbrek yetmezliği, akciğer enfeksiyonları da ağız kokusu nedenleri arasındadır. Sistemik hastalıklardan diabet (şeker) de tipik bir aseton kokusu alınır.
Ağız kokusunun tedavisinde asıl amaç etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Ağız içi nedenlere bağlı kokularda kokuya neden olan hastalıklı durum diş hekimi tarafından ortadan kaldırılacaktır fakat hastanın ağız hijyenini en üst seviyede tutacak bakım alışkanlıklarını edinmesi tedavinin en önemli aşamasıdır. Hijyen yetersiz olunca koku kısa bir süre sonra yeniden ortaya çıkacaktır. Ağızdan kaynaklanmayan kokular için de temel prensip değişmez; neden olan hastalık tedavi edilmelidir. Tedavinin zaman aldığı durumlarda kokuyu azaltmak, maskelemek için çeşitli yardımcı uygulamalar vardır.
Bunların başında klorheksidinli, çinkolu ağız gargaraları gelir. Bu gargaralar bakteri sayısını azaltır ve uçucu sülfür gazlarını etkisiz hale getirirler. Bikarbonatlı ve triklosanlı diş macunları da kokuyu maskeler
Mentollü sakızların çiğnenmesi de faydalı olmaktadır.
Fakat bunların hiçbir zaman gerçek anlamda bir çare olacağını düşünmeyin, sadece kısa süreli olarak kokuyu azaltan yardımcı uygulamalardır.
Ağız kokusunu gidermek için en doğru olanı diş hekimi kontrolünden geçmektir.
16/06/2023
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını Oku
09/06/2023
Çekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını Oku
09/06/2023
Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap