Yirmilik dişlerinin veya üçüncü azı dişlerinin çıkarılması, en yaygın cerrahi işlemlerden biridir. Yirmilik dişleri diş etlerinizin arkasında büyür ve son gelen dişlerdir. Çoğu insan her köşede bir tane 20 yaş dişine sahiptir. Yirmilik dişleri genellikle gençler veya yirmili yaşların başlarında diş etlerinden büyür. Bu zamana kadar, diğer 28 erişkin diş genellikle yerindedir, bu yüzden yirmilik dişlerinin uygun şekilde büyümesi için ağızda her zaman yeterli yer yoktur.

Gömülü Diş Ne Demek? Gömülü diş veya gömük diş ağızda çıkması gereken yere çıkma vakti geçmesine rağmen çıkamamış dişlere denir. Gömülü dişlerin tamamı çene kemiğinin içinde kalabileceği gibi aslında doğru yerde olup üzerlerinde sadece yumuşak doku olduğundan da görünmeyebilirler. Dişlerin bir kısmının ağızda görülüp kalan kısmın diş etinin altında olmasıdır.

Akıl Dişi Ne Anlama Gelir? Yirmi yaş dişi veya üçüncü azı dişi, insan dentisyonunun her bir çeyreğinde bulunan üç azı dişinden birisidir. Üçü içerisinde en arkada bulunan diştir. Yirmi yaş dişi genellikle 17-25 yaşlarında sürer

20 Yaş Dişleri Kaç Tanedir? Yetişkinlerin çocuklardan daha fazla dişi vardır ve çoğu yetişkinin toplam 32 dişi olur. Bunların arasında 8 adet kesici diş, 4 köpek dişi, 8 adet küçük azı dişi, ve 4 tanesi yirmi yaş dişi olmak üzere 12 azı dişi vardır. Çoğu insan ergenlik çağına geldiği zaman tüm yetişkin dişlerine kavuşmuştur.

Yirmilik Dişler Neden Çekilir?

Yirmilik dişleriniz,  herhangi bir soruna neden olmazlarsa, genellikle çekilmeleri gerekmez. Bazen, diş eti yüzeyinden etkilenmiş veya tamamen kırılmamış yirmilik dişleri diş sorunlarına neden olabilir. Yiyecekler ve bakteriler, yirmilik dişlerinin kenarı çevresinde sıkışıp, bu durumlara yol açabilecek plak birikimine neden olabilir:

  • Diş çürüğü 
  • Diş eti hastalığı (ayrıca diş eti iltihabı veya periodontal hastalık olarak da bilinir)
  • Perikoronit – plak dişi çevreleyen yumuşak doku enfeksiyonuna neden olduğunda
  • Selülit – yanak, dil veya boğazda bakteriyel bir enfeksiyon
  • Apse – yirmilik dişlerinizde veya çevresindeki dokuda bir bakteri enfeksiyonu sonucu irin toplanması
  • Kistler -yirmilik dişi kist (sıvıyla dolu bir şişlik) gelişir

Çürük: 20 yaş dişinin pozisyonundan dolayı o dişte veya komşu dişte çürük görülebilir.

Yirmi yaş dişi çekimi
Yirmi yaş dişi çekimi nezaman gerekir

Diş eti enfeksiyonu: 20 yaş dişinin tam çıkmadığı durumlarda yemek artıkları ve bakteriler 20 yaş dişinin çevresindeki diş etinin altına girerek enfeksiyona neden olur. Bunun sonucunda ağız kokusu, ağrı, yüzde şişme ve ağız açıklığında azalma görülebilir. Enfeksiyon lenfler aracılığı ile yanak ve boyun bölgesine yayılabilir. Basınç ağrısı: 20 yaş dişinin komşu dişlere basınç yapmasından dolayı ağrı olabilir. Bazı vakalarda bu basınçtan dolayı dişlerde aşınma olur.

Ortodonti: Pek çok genç hasta dişlerindeki çapraşıklıkları düzelttirmek için ortodontik tedavi görmektedir. 20 yaş dişleri yer darlığı nedeniyle özellikle ön bölgede diş çarpıklıklarının artmasına neden olur.
Protez: Total protez kullanan hastalarda gömük 20 yaş dişleri, protezde uyumsuzluk, vuruk ve kullanamama problemlerine neden olabilir.

Kist oluşumu: Gömük ya da yarı gömük 20 yaş dişinin çevresindeki yumuşak dokuda kist oluşabilir. Bu kist ve dişin alınması, ileride oluşabilecek kemik ve komşu diş hasarını önleme açısından büyük önem taşır. Nadiren de olsa kistin içinde tümör gelişebilir veya kistin aşırı büyümesine bağlı olarak çenede spontane kırıklar meydana gelebilir.

Yirmilik Diş Çekimi Farkı:

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya 20 yaş dişinin konumu, şekli ve boyutuna bağlı olarak uygulanacak işlemin zorluk derecesinin değiştiğini söyledi. Çekimden sonra hafif bir şişlik, ağrı ve kanama olabileceğini belirten Dr. Kızılkaya hekiminizin alacağı önlemler ve bulunacağı tavsiyeler yan etkileri en az seviyeye indirger. 20 yaş dişiyle sorun yaşayanlar, ileri yaşlarda esneklik azaldığı için çekim zorlaşır, iyileşme süreci daha da uzar’’ şeklinde konuştu.

Yirmilik Diş Ameliyatı

Diş çekimlerinden farklı olarak sorunlu yirmi yaş dişlerinde küçük bir kesi yapılır. Bu nedenle işlem ameliyat olarak isimlendirilir. Kesi olduğu için yaranın iyileşmesi amacı ile dikiş atılır. Basit bir işlem olan ağza dikiş atılması toplumda yanlış bilinir ve çok korkulan işlemdir. Ağza dikiş atılması yazımızı okuyabilirsiniz.

Yirmilik Diş Çekim Fiyatı

20 yaş diş çekim fiyatı diğer diş çekim fiyatlarından farklıdır. Hatta vakaya göre yirmilik diş çekim fiyatı farklılık gösterir. İşlemin zorluk derecesine göre yirmilik diş çekim fiyatları belirlenir. Genellikle bir diş kaplama fiyatı civarındadır. Çekilecek dişin sinire yakın olması, üzerindeki kemik miktarı, ağzın açılma durumu, ne kadar eğri olduğu gibi faktörler diş çekim fiyatının belirlenmesinde etkilidir. Çekim fiyatı öğrenebilmek için dişin köklerinin incelenmesi gerekir. bu amaçla panoramik diş röntgeni çekmek gerekecektir. Ortalama 100 TL ile 150 TL arasında bir fiyatı olan panoramik röntgen örneği aşağıda görebilirsiniz.

Operasyon Sonrası Bakım Önerileri 

Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya, 20 yaş dişinin çekilmesinden sonra yapılması gerekenleri şöyle sıraladı;

  • Yara yeri kesinlikle kurcalanmamalı.
  • İlk 24 saat boyunca diş çekilen tarafla çiğneme yapılmamalı.
  • Kanamayı artırıp iyileşme sürecini uzattığı için ilk 24 saat sigara içilmemeli.
  • Kan pıhtısının yerinden oynamaması için hasta tükürmemeli.
  • Kanama kontrol edilmeli ve dikiş atılmamışsa steril gazlı bezle tampon yapılmalı.
  • Operasyon sonrası bölgeye soğuk bir tampon uygulayarak dolaşım yavaşlatılmalı ve yüzün şişmesi engellenmeli. 20 dakika soğuk tampon, 20 dakika ara, sonra tekrar 20 dakika soğuk tampon şeklindeki periyotlar şeklinde
  • İlk 24 saatten sonra her 2 saatte bir ılık tuzlu suyla gargara yapılmalı.

 

 

Rate post

Rate post
Önceki YazıLamina diş lamine diş laminate veneer
Sonraki YazıLamine Veneerler
diş çürüğü dolgu öncesi
12/10/2024

Eski Diş Dolgusu Değişimi

Eski Diş Dolgularında Karşılaşılabilecek Sorunlar Diş çürüğü tedavisi Diş dolguları zamanla aşınabilir, çatlayabilir ya da renk değişikliği gösterebilir. Eski dolgular,...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Eski Diş Kaplama Değişimi
12/10/2024

Eski Diş Kaplamaları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş kaplamaları, estetik ve fonksiyonel nedenlerle sıklıkla tercih edilen diş tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak her dental uygulama gibi kaplamaların da bir ömrü vardır ve zamanla...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon
Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya Diş estetiği zirkonyum ve implant uygulamaları
03/10/2024

Zirkonyum Diş Kaplama: Sağlam ve Estetik Çözümler

Zirkonyum kaplama, diş estetiği alanında en sık tercih edilen yöntemlerden biridir. Hem dayanıklı hem de doğal bir görünüm sunan zirkonyum, diş kaplama işlemlerinde uzun ömürlü...

Devamını Oku Zirkonyum Telefon

Yorum Yap