Bildiğiniz gibi her organımızın ayrı bir işlevi vardır. Dişlerimiz de kendi arasında farklı fonksiyonlara sahiptir. Ön dişlerimiz koparma, arka dişlerimiz öğütme işlevi gerçekleştirir.
Üç adet büyük azı dişimizin bulunduğunu biliyoruz.
Bunlardan ;
- Birinci büyük azı dişini; altı yaşında çıkarırız.
- İkinci büyük azı dişi 12 yaşında sürer.
- Üçüncü büyük azı dişini yaklaşık 20 yaş civarında sürer.
Çene kemiğinin dar olması veya diş hacminin büyük olması durumunda 20 yaş dişleri ağız içerisine sürmek için yeterli alan bulamayabilir. Bu durumda gömük kalan diş öndeki dişleri ve arkasında bulunan kemiğe baskı yapar.
20lik Diş Sorunları
Çenede şiddetli ağrı, ağız açmada zorluk gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazen 20 yaş dişlerinin farklı açılarda olduğu da görülür.
Yapılan kontrollerde, açısı iyi olmayan yanındaki diş ile paralel olmayan 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir. Genellikle 18-24 yaş arasında bu dişler ağız içerisine çıkmış olurlar. 20 yaş dişleri sürmeye başladığında üzerindeki diş etinde enfeksiyona yol açabilir. Bölgesel bir enfeksiyon olan bu durum ihmal edildiği durumda ilerleyerek daha büyük rahatsızlıklara yol açabilir.
Gömük Yirmilik Diş
Uzun süre bekleyen gömük 20 yaş dişleri kist gibi patolojik oluşumlara neden olabilirler. 20 yaş dişlerinin çekilmesi elde edilecek fayda ve zarar dengesi değerlendirilip ona göre karar veriliyor.
20 Yaş Diş Çekim Fiyatı Nedir?
20 yaş diş çekim fiyatı, dişin pozisyonu, gömüklük derecesi ve bölgenin anatomik özelliklerine göre farklı fiyatlar ile uygulanmaktadır. İşlem zorlaştıkça 20lik diş çekim fiyatı artar. Sıradan bir yirmilik diş çekimi 500 TL gibiyken, gömük yirmi yaş dişi çekim fiyatı 1500 TL den başlar.
Gömük dişlerde cerrahi işlem, diş etinin kesilmesi ile başlar. Açığa çıkmış kemik uygun aletler ile aşındı olarak işe ulaşılır. Genellikle dişi daha az hasar vererek almak için diş parçalara ayrılır. Alt çene sinirine hasar vermemek amacı ile ama komik başlıklardan uzak çalışılmaya gayret edilir. Cerrahi işlem sırasında kemik aşındırması yapıldığı için yüzde şişlik olması sıklıkla görülen bir durumdur.
Çekim Sonrası
20 yaş dişi çekimi sonrasında ilk hafta şişlik morluk ağız açmada zorluk sıklıkla görülür. Verilen ilaçlar zamanında doğru bir şekilde içilmelidir. Gerekiyor ise ağrı fazla ise pansuman yapılabilir.
Komplikasyonlar
Bazen iyileşmenin gecikmesi bölgenin yeniden enfeksiyon alması gibi istenmeyen durumlar olabilir. Bu durumda düzenli pansumanlar yapılarak ilaç dozu arttırılabilir.
20 yaş dişleri çekilirken öndeki dişlerin de hasar görmesi söz konusu olabilir. Genellikle alt çene de açılı 20 yaş dişleri önünde bulunan yedi numaralı dişe baskı yaparlar ve çekilen 20 yaş dişinin önündeki azı dişi de uzun süre soğuk sıcak hassasiyeti görülebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
20 yaş dışı çekimi sonrası kanama görülmesi de sık karşılaşılan bir durumdur. Tükürmemeli ve uygulanan tamponu sıkı bir şekilde muhafaza etmelisiniz. Tükürme arttıkça etmemesi söz konusudur. Hekimin verdiği bilgiler dışında hiçbir şekilde işlem yapmamanız önerilir.
Zirkonyum Nasıl Bir Diş
Zirkonyum, son yıllarda diş hekimliğinde popüler hale gelen bir materyaldir. Estetik görünümü, dayanıklılığı ve biyouyumluluğu nedeniyle tercih edilen bir seçenektir. İşte zirkonyum...
Devamını OkuÇekilen Dişin Yerine İmplant Ne Zaman Yapılır?
Diş kaybı, estetik ve fonksiyonel açıdan sorunlara yol açabilir. Çekilen bir dişin yerine implant uygulaması, sağlıklı ve doğal bir gülümseme için en etkili çözümlerden...
Devamını OkuSenede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir?
Senede bir defa diş kontrolü ve diş taşı temizliği yapmanın önemini anlatma ihtiyacı duydum. Senede Bir Kez Diş Kontrolü ve Diş Taşı Temizliği Neden Önemlidir? Sağlıklı...
Devamını Oku
Yorum Yap